Cum poți reduce facura la curent cu 10% ? Soluția pe care toată lumea o știe dar puțini o folosesc

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.03.2024 - 10:10
Cum poți reduce facura la curent cu 10% Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

O soluție simplă poate reduce factura la curent cu 10%. Deși toată lumea o știe și este la îndemâna tuturor, puțini sunt cei care aplică această metodă. Ceilalți nu o fac din comoditate.

SHARE

Toți vrem să plătim mai puțin la electricitate însă nu reușim din diverse motive. Metoda de a scădea 10% din factură este chiar la îndemâna tuturor. 

Puțini știu să economisească cu adevărat energia electrică și nu înțeleg cum, deși nu folosesc foarte multe aparate electrocasnice, tot plătesc bani mulți la curent.

Cum poți reduce facura la curent cu 10% ? Soluția pe care toată lumea o știe dar puțini o folosesc

Toate electrocasnicele dintr-o gospodărie sunt încadrate într-o clasă de consum energetic. Astfel, toți ar trebui să știe cât curent consumă fiecare și să-și facă o idee atunci când îți fac calculele pentru plata facturilor. Cu toate acestea, mulți descoperă că au consum mult mai mare decât au estimat. 

Iată de ce se întâmplă acest lucru.

Oricât de banal ar părea, un simplu bec ne poate ajută să economisim și energie și bani. Un bec economic echivalent cu un bec incandescent de 100 W consumă doar 0.14 kWh/zi dacă funcționează circa 6 ore ceea ce înseamnă un consum anual de aproximativ 50 kWh. Un bec clasic ajunge să consume 220 kWh/an în aceleași condiții de utilizare.

Becurile economice, fluorescente sau cu LED, consumă cu până la 75% mai puțină energie pe lângă faptul că au și o durată de viață de până la 10 ori mai mare. Pentru a mai da un imbold economiei de energie și de bani, este recomandată și utilizarea întrerupătoarelor cu variator care ajută la ajustarea intensității luminii și implicit la controlul consumului energetic.

Citește și: 4 sfaturi pentru reducerea facturii la curent: Și în stand-by, electronicele consumă de rup

În plus, folosirea corpurilor de iluminat cu senzori de mișcare pentru exterior este binevenită pentru eficientizarea consumului. 

”Să utilizăm un sistem de iluminat bazat pe surse led. Acest sistem de iluminat are un consum de 7-10 ori mai mic decât sursele clasice de iluminat. Putem utiliza acei senzori cu mişcare, care în momentul în care intrăm sau ieşim dintr-o cameră, îi sesizează”, a explicat Alexandru Mureșan, potrivit observatornews.ro..

Laptop-urile, monitoarele, încărcătoarele de telefon, sistemele audio-video sau televizoarele, imprimantele, scanner-ele sau tocătoarele de hârtie, toate sunt consumatori silențiosi care ne dau falsa senzație că sunt prietenoși cu factura de electricitate când, de fapt, sunt vinovați de un procent important din aceasta.

Citește și: Cum poți să scazi factura la curent cu 84 de lei pe lună. 5 metode prin care poți plăti mai puțin

Lăsate în priză în modul stand-by, toate aceste aparate consumă suficient de multă energie cât să strice buna dispoziție oricărui antreprenor sau consumator casnic. Potrivit celor mai recente studii, consumul anual de energie în modul stand-by al tuturor aparatelor de birou folosite în țările membre UE este estimat la aproximativ 9 TWh și este responsabil pentru circa 1% din totalul emisiilor de CO2. Este prognozat ca acest consum al aparatelor în stand-by va reprezenta 15% din consumul total de energie din Europa până în 2030.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te