Cum îți dai seama dacă o roșie a fost tratată cu chimicale. Cele mai riscante, tomatele fără semințe

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.05.2023 - 17:04
Tomatele sunt folosite în diverse preparate culinare Foto: Pixabay.com *imagine cu rol ilustrativ(

Roșiile sunt printre legumele aflate în topul preferinșelor românilor. Le folosesc în salate, mâncăruri sau le consumă în stare naturală. Însă de multe ori produsele găsite pe piață nu sunt și sănătoase deși ca aspect arată perfect. Experții îndeamnă să avem grijă la ce cumpărăm.

SHARE

Roșiile sunt printre preferatele românilor atunci când vine vorba despre legume. Le folosesc în salate, mâncăruri sau le pot consuma în stare pură ori conserve. Este cunoscut faptul că multe sunt ”coapte” artificial cu diverse substanțe, unele foarte nocive, însă puțin știu cum să le deosebească pe cele tratate de cele naturale.

Legumicultorii spun că este ușor de recunoscut însă acest lucru nu poate fi făcut decât dacăî tăiem roșia și vedem ce se află în interior. 

Cum îți dai seama dacă o roșie a fost tratată cu chimicale

În ultimele zile, mai mulți specialiști din sectorul legumicol au ieșit public și au oferit sfaturi pentru consumatorii care vor să consume roșii obținute în solarii încălzite, prin forța căldurii, nu care au fost înroșite artificial cu chimicale.

În spațiul public a revenit discuția despre roșiile țuguiate, o parte dintre cei care și-au dat cu părerea susținând că acestea sunt tratate chimic să se dezvolte mai repede.

Citește și: Roșiile, modificate genetic pentru a deveni o sursă vegană de vitamina D

”În momentul în care o roşie este maturată forţat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea excrescenţă spune că acea floare a fost stimulată chimic”, a declarat pentru Observator Antena 1 fermierul Cristi Rusu.

 Însă, Costel Vînătoru, Directorul Băncii de Gene de la Buzău, este de părere că o roșie care privine dintr-o sursă sigură nu reprezintă un risc pentru sănătate.

De aceea este recomandat ca tomatele să fie cumpărate de la fermieri pe care îi cunoaștem, care sunt prezenți în piață de mai mult timp și despre care știm că au mereu produse calitative, neriscându-și reputația pentru un câștig de moment.

Citește și: Ministerul Agriculturii: Buget de 187,5 milioane lei, pentru programul de sprijin pentru tomate

”Dacă ştim producătorul, transabilitatea producţiei, sigur putem consuma cu încredere, sau să luăm din magazine unde producţia este certificată”, a spus Costel Vînătoru.

Cercetătorul a mai spus că roșiile lipsite de sămânță provind cel mai adesea din import și au un risc mai mare să fie nesănătoase, pentru că în Turcia, spre exemplu, un fermier poate utiliza pesticide periculoase ce sunt deja interzise de ani buni în România și restul țărilor UE. 

În urmă cu o săptămână, doi legumicultori din localitatea Glodeanu Sărat, județul Buzău, au fost prinşi că foloseau substanțe interzise cu care își tratau legumele. Cultivatorii au cumpărat soluțiile de la un bărbat din Ilfov, care le-a adus, la rândul lui, din Turcia.

Specialiștii spun că legumele şi fructele trebuie consumate atunci când este sezonul lor. Astfel, tomatele se coc natural la jumătatea lunii iunie, iar pepenii, strugurii, perele sau merele în lunile august și septembrie.

Scandalul produselor toxice care forțează coacerea legumelor

Senatorul Vlad Pufu (PNL) lansează o petiţie privind testarea rapidă a fructelor şi legumelor în pieţe, în contextul anchetei privind produsele toxice utilizate pentru a forţa coacerea legumelor, considerând că întârzierea decizională a instituţiilor statului nu face decât să afecteze activitatea fermierilor cinstiţi şi să deregleze piaţa, creând neîncredere din partea consumatorilor.

El lansează un nou atac la adresa ministrului Agriculturii Petre Daea, criticându-i lipsa de reacţie în acest scandal şi ironizându-l. ”În trecut vorbea noaptea cu porumbul, călca atletic apa în pantofii ”de buni” prin canalele de irigaţii, înfrunta jetul aspersoarelor să ne arate preocuparea până la detaliu pentru bunul mers al lucrurilor. Acum i s-a stins scânteia”, scrie Pufu pe Facebook.

”Hai să le demonstrăm că DA! Aţi văzut viteza de reacţie a Ministerului Agriculturii condus de Petre Daea! A trecut deja o săptămână! În tot acest timp, ministrul nostru, care răspunde de siguranţa alimentară, ne liniştea, de la înălţimea biroului, la toate televiziunile, că legumele sunt în regulă.
 
 
Fraze de lemn scoase din burtă. În trecut vorbea noaptea cu porumbul, călca atletic apa în pantofii <de buni> prin canalele de irigaţii, înfrunta jetul aspersoarelor să ne arate preocuparea până la detaliu pentru bunul mers al lucrurilor. Acum i s-a stins scânteia.
 
A trebuit să afle din presa locală ceea ce am spus încă de la început. Că există grave vicii de procedură, ce lasă loc unor speţe ca aceasta. Între timp procurorii au extins ancheta în dosarul penal deschis pe zona Glodeanu Sărat. De acolo s-a ridicat, în tot acest timp, o singură probă!!!”, îşi începe Pufu postarea în care lansează şi petiţia.
 
El reafirmă că întârzierea decizională a instituţiilor statului nu face decât să afecteze activitatea fermierilor cinstiţi şi să deregleze piaţa, creând neîncredere din partea consumatorilor.
Senatorul  subliniază că este nevoie de testarea rapidă a legumelor şi fructelor în pieţe, astfel încât să ştim în fiecare zi ce punem pe masă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te