Cristian Păun (PNL), ex-președintele Fondului de Garantare, critică Banca de Dezvoltare a lui Cîțu

DE Valentin Mirică | Actualizat: 21.08.2021 - 00:25
Cristian Păun Foto: Facebook

Economistul Cristian Păun (PNL), fost președinte al Fondului de Garantare, critică dur Banca de Dezvoltare, arătând că mai sunt patru instituții de stat care fac același lucru, plus Compania Națională de Investiții.

SHARE

Într-o postare pe Facebook, Păun a prezentat instituțiile care au aceleași obiective ca viitoarea Bancă de Dezvoltare. El a scris că înființarea acestei noi bănci de stat este o măsură complet iliberală. 

“Există în momentul de față următoarele instituții financiare de stat:

CEC - bancă comercială de stat finanțată din depozitele bancare atrase

EXIMBANK - agenție guvernamentală de creditare a exporturilor (după model american)

BANCA ROMÂNEASCĂ - o fostă bancă comercială lipită atipic de guvernarea PSD la agenția guvernamentală EXIMBANK, alipire care alterează atât caracterul ei de bancă depozitară (de stat) cât și caracterul de agenție guvernamentală de finanțare a exporturilor a EXMIBANK

FNGCIMM IFN SA - instituție de stat de garantare și creditare a IMM-urilor. Dă doar garanții, are foarte puține scheme de creditare dar poate fi ușor capitalizată și poate face creditarea IMM-urilor fără probleme, inclusiv fonduri cu capital de risc sau fonduri de scale-up. Este sub supravegherea BNR.

FRC (Fondul Român de Contragarantare) care contra-garantează garanțiile în nume și cont propriu acordate de FNGCIMM.

Compania Națională de Investiții - instituție de stat implicată în finanțarea investițiilor de stat (multe stadioane, săli de sport... investiții nu glumă).

Care este sensul să faci acum o nouă BANCĂ DE DEZVOLTARE care să facă ce face EXIMBANK (creditarea exportului), FNGCIMM (garanții, finanțare prin piață de capital, fonduri de cu capital de risc, business angels) sau CEC (creditare IMM și companii mari)? La cât de dificilă este reformarea acestor instituții financiare de stat și cât de greu merg lucrurile în interiorul lor, de ce e nevoie să mai creem una nouă, garantând că aceasta va merge mai bine? Un paralelism birocratic inutil, pe banii românilor. Iliberal complet..“, a arătat Păun. 

CITEȘTE ȘI: Elevi cu note de 3 și 4 la matematică la Evaluarea Națională, admiși în licee de mate-informatică

Cristian Păun a fost, până în iunie 2021, președinte al Fondului de Garantare, FNGCIMM IFN SA. 

Premierul Florin Cîțu a anunțat joi că proiectul legislativ care va duce la înființarea unei noi bănci cu capital de stat, Banca Națională de Dezvoltare, este în proces de avizare.

Premierul a mai spus că noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, va trebui să organizeze un grup de lucru care să găsească soluții pentru celelalte companii financiare de stat (CEC și Eximbank – nota redacției), dat fiind că noua bancă ”va prelua foarte multe din atribuțiile acestor instituții”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te