Creșterea economică va încetini anul viitor. Datoria publică va crește, iar leul se va deprecia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.12.2022 - 11:43
Prognoza de creștere economică pentru 2023 este precaută- Foto: rochester.edu

Analiştii CFA România estimează o încetinire la 1,6% a avansului economiei anul viitor, de la 4,5% în acest an, în timp ce datoria publică este de aşteptat să crească la 57% din PIB.

SHARE

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, pentru deficitul bugetului de stat pe anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la 6,6% din PIB, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,8%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0652 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o uşoară reducere faţă de exerciţiul din luna august.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a majorat faţă de exerciţiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,56%.

„Pe fondul anticipaţiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică şi-a continuat scăderea, înregistrând valori apropiate de minimele istorice, evoluţie în concordanţă cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. În concordanţă cu scăderea încrederii în economie, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus de la 4,5% în 2022 la 1,6% în 2023", a afirmat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Pe de altă parte, analiştii CFA România estimează scăderea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe, nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţurilor.

Citește și: Andreea Marin, despre relația cu Bănică Junior: „Nu e comod să te simți înșelată”. Divorțul, pe FB

„Este de remarcat faptul că în jur de 79% dintre participanţii la sondaj anticipează scăderea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe (nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţurilor), în timp ce peste 83% dintre participanţi consideră aceste preţuri supraevaluate (nefiind înregistrată nicio opinie de sub-evaluare)", arată sondajul este realizat lunar de organizaţie.

Citește și: Un nou cutremur a lovit o insulă din Indonezia la câteva zile după ce alt seism a distrus zona

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 33,3 puncte, această situaţie fiind cauzată de reducerea, cu 0,3 puncte, a componentei de anticipaţii, şi cu 3,4 puncte a componentei de condiţii curente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te