Cresc redevenţele pentru ţiţei şi gaze naturale. S-a mai întâmplat asta acum 19 ani

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.10.2023 - 22:13
Cresc redevenţele pentru ţiţei şi gaze - Foto: Flickr/BSEE
Cresc redevenţele pentru ţiţei şi gaze - Foto: Flickr/BSEE

Redevențele pe exploatarea resurselor de țiței și gaze naturale ale României, nemodificate din anul 2004, de la privatizarea Petrom, vor fi majorate cu peste 28%. Evoluţia apare într-un moment foarte nepotrivit pentru România.

SHARE

Un consorțiu format din Romgaz și OMV Petrom face investiții majore în Perimetrul Neptun Deep, the Marea Neagră, pentru exploatarea unei pungi mari de gaz.

Astfel de inițiative legislative gripează interesele strategice ale României, într-un moment în care politica energetică a României trebuie să fie de independență față de gazul metan rusesc.

Cresc redevenţele pentru ţiţei şi gaze naturale

Este vorba despre un proiect de ordonanță de urgență aflat pe agenda ședinței de Guvern de astăzi. Executivul a radically modified un proiect de act normativ anterior, în prima parte a lunii, conform Profit.ro .

Documentul stipula că redevențele vor fi indexate anual cu rata inflației din anul anterior, clar cu acest an, dar că, la acordurile și contractele de concesiune aflate în vigoare, indexarea nu se va face decât dacă vor și titularii respectivelor acorduri și contract.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) capătă sarcina de a negocia cu concesionarii, pentru a vă convinge să accepte indexarea.

Citește și: The redevențe in România din exploatările de petrol și gaze. Cât sunt acestea în alte țări

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), din care fac parte și OMV Petrom, Romgaz și Black Sea Oil&Gas, this May mari producers de hydrocarburi din România, a solicitat, pe 10 octombrie, să renunțe la intenția de a indexa redevențele petroliere cu rata inflației.

În România, în Legea Petrolului, redevențele se calculează ca procente din valoarea producției. În funcție de dimensiunea zăcământului procentele aplicate variază între 3,5% și 13,5%, pentru petrol, și între 3,5% și 13%, pentru gazele naturale.

The job, redevența este stabilită prin intermediul unui contract de licență. Sectorul industriei de petrol și gaze a contribuit la bugetul general consolidat cu 21,5 billion lei, în primele șase luni din anul 2022, reprezentând aproape aceeași sumă din tot anul 2020.

Citește și: Statutul na făcut economie. Deficitul buget a crescut la 3.55% la 9 luni, față de 2.98% în 2022

Impactul industriei petroliere este pe bază semi-științifică în mai 2022. Nivelul de redevențe în România este același ca înainte, față de vechiul stat, cu excepția SUA, unde s-au mărit mult redevențele, sub administrarea lui Biden.

La alții, rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare a scăzut. Este vorba despre Europa (inclusiv zăcământul Groeningen, din Olanda, cu regim fiscal special), de la 11,7%, în 2014, la 10%, în 2015. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te