Construcțiile duduie la Cluj. Numărul autorizaţiilor de construire a crescut cu 14% în 2022

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.10.2022 - 17:55
Constructii / Foto: pexels.com

Numărul autorizaţiilor de construire în Cluj şi al certificatelor de urbanism este în continuă creştere. În primele trei trimestre din 2022, au fost primite cu 14% mai multe cereri faţă de 2021, relevă o analiză a Consiliului Judeţean (CJ).

SHARE

"Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a realizat, împreună cu structura de resort a instituţiei, o analiză a numărului de autorizaţii de construire şi certificate de urbanism eliberate în primele nouă luni din 2022, respectiv a evoluţiei acestor acte urbanistice în ultimii cinci ani.

Astfel, în primele trei trimestre ale anului în curs, Consiliul Judeţean a eliberat 536 de autorizaţii, în creştere cu peste 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv cu 49% faţă de 2020 - an atipic din cauza restricţiilor pandemice şi a prelungirii valabilităţii acestor categorii de acte.

De altfel, cu excepţia anului 2020, numărul autorizaţiilor a urmat un trend constant ascendent", se arată într-un comunicat trimis, marţi, de CJ Cluj.

Citește și: Cooper, fiul vrăjitoarei Norvegia și al șefului Sadovenilor, șantaja o fată că-i publică ritualurile

Numărul certificatelor de urbanism în Cluj, +32%

De asemenea, şi în ceea ce priveşte certificatele de urbanism, CJ Cluj a înregistrat o creştere. Astfel, potrivit sursei citate, excluzând anii 2020 şi 2021, când s-au înregistrat volume fluctuante determinate de situaţia pandemică, numărul de certificate eliberate în ultimii cinci ani a cunoscut o evoluţie evidentă.

Dacă în primele nouă luni din 2018 au fost eliberate 968 de certificate, în cursul acestui an, până la 30 septembrie, Consiliul Judeţean a emis 1.274 de asemenea acte, în creştere cu aproape 32%.

Citește și: Bejan, lordul român al drogurilor, a comandat asasinate acasă și-n străinătate: Bebino și un albanez

"Invit cetăţenii să verifice funcţionalitatea aplicaţiei Ghişeu Unic şi să observe uşurinţa cu care pot obţine o documentaţie de urbanism printr-un traseu exclusiv online, de tip "one stop shop". Pentru transparenţă, până în acest moment am semnat 143 de certificate de urbanism digitale, din care 88 au fost emise în mai puţin de 10 zile calendaristice, ceea ce consider a fi o performanţă administrativă remarcabilă. Topul localităţilor pentru care s-au solicitat certificate de urbanism este format din comunele Ciurila, Călăţele, Aiton şi Beliş. Reiterez faptul că, prin intermediul acestei platforme, instituţiile circulă hârtiile între ele, nu cetăţenii, iar acest lucru o transformă într-un model de bune practici în domeniu", declară preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, citat în comunicat.

Aplicaţia Ghişeu Unic a fost dezvoltată în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Smart Territory", care vizează digitalizarea Consiliului Judeţean Cluj şi îmbunătăţirea serviciilor administrative pe care acesta le oferă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te