Concernul Samsung se confruntă cu cel mai slab trimestru de afaceri, din anul 2009 încoace

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.04.2023 - 13:49
Cipuri de memorie Samsung. Marea afacere a concernului - Foto: PXFuel/CC0

Concernul sud-coreean Samsung se confruntă cu cel mai slab trimestru de afaceri al său, din anul 2009 încoace, deoarece piața cipurilor de memorie se află în cea mai gravă scădere istorică a sa, din ultimele decenii şi ar putea raporta cel mai slab profit.

SHARE

Este vorba despre profitul din ultimii 14 ani. Cipurile de memorie, cea mai mare afacere Samsung, continuă să scadă ca preţ, în timp ce cererea pentru acestea rămâne slabă.

Samsung, probleme de business

Gigantul tehnologic sud-coreean a indicat la începutul acestei luni că va înregistra un profit operațional de 600 de miliarde de won coreeni (449 de milioane de dolari), pentru primul trimestru.

Dacă Samsung raportează acest număr, acesta ar fi cel mai scăzut profit al companiei, din primul trimestru al anului 2009, conform CNBC.

Samsung publică ghiduri preliminare privind câștigurile, dar nu oferă cifre detaliate. Raportează joi câștigurile complete din primul trimestru.

Citeşte şi: Criza semiconductorilor nu a dispărut, dar Samsung reduce producția. Nu e mulțumit de profit

Samsung este cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume, care se potrivesc la orice, de la PC-uri, până la serverele din centrele de date.

În perioada de vârf a pandemiei, cererea de electronice de larg consum a fost mare, deoarece oamenii au rămas acasă. Companiile de electronice au acumulat cipuri, pentru a livra aceste produse.

Dar cumpărătorii reduc acum achizițiile acestor bunuri, din cauza inflației și a preocupărilor macroeconomice, ceea ce duce la un oarecare exces de cipuri de memorie.

Citeşte şi: Samsung sistează toate livrările către Rusia

De exemplu, livrările de PC-uri au scăzut cu 29%, de la an la an, în primul trimestru, conform datelor IDC.

Prețurile cipurilor de memorie au scăzut în ultimele luni, din cauza stocurilor mari și a lipsei cererii.

„Piața memoriei este în mijlocul celei mai grave scăderi din ultimele decenii. Chiar dacă piețele de vehicule electrice (EV) cresc, piețele de electronice de larg consum și de servere tradiționale se confruntă cu unele dintre cele mai severe încetiniri”, a spus CrispIdea, companie de equity, într-o notă de cercetare, publicată săptămâna trecută.

Pierderi

Analiștii de la Mirae Asset Securities estimează că divizia de cipuri a Samsung va înregistra o pierdere de 4,4 trilioane de won coreeni, în primul trimestru.

Luna aceasta, Samsung a declarat că își reduce producția de cipuri de memorie la un nivel semnificativ, invocând o înrăutățire a situației macroeconomice și scăderea cererii consumatorilor.

Samsung a spus anterior că nu va reduce producția, dar acum a urmat tendinţa rivalilor SK Hynix și Micron.

Investitorii speră că o reducere a producției de la Samsung, cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume, va ajuta la creșterea prețurilor, pe măsură ce companiile caută în stocurile existente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te