Ungaria poate lua doar jumătate din fondurile pe care le ia România de la Uniunea Europeană

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 29.07.2020 - 18:45
Viktor orban și Klaus Iohannis Foto: INQUAM Photos/Ovidiu Dumitru Matiu
Viktor orban și Klaus Iohannis Foto: INQUAM Photos/Ovidiu Dumitru Matiu

După negocierile maraton finalizate la 21 iulie, Klaus Iohannis a declarat că România are la dispoziție 79,9 de miliarde de euro din fondurile pentru reconstrucție ale UE. Premierul Ungariei, Viktor Orban s-a declarat și el mulțumit, dar nu a pomenit nicio sumă.

SHARE

În România, din zona PSD-ALDE s-a încercat o minimalizare a succesului României. Printre altele, în spațiul public s-a aruncat informația că Ungaria ar fi primit mai mult. Iată cum stau lucrurile în realitate.

Așa cum spuneam, premierul Viktor Orban a fost printre puținii participanți la summit-ul de la Bruxelles care nu a declarat ce sumă ar putea accesa Ungaria din fondurile UE de relansare economică post-pandemie.

Citește și

Să râdem cu Maria Grapini: Ungaria are o populație de trei ori mai mică decât România

„Ungaria și Polonia nu și-au asigurat doar fonduri substanțiale, ne-am protejat și mândria națională. Am refuzat cu succes toate încercările care ar fi legat accesul la fondurile UE de îndeplinirea criteriilor «statului de drept»" , a declarat Viktor Orban. Singura declarație referitoare la bani a făcut-o ministrul Jmaghiar al Justiției, Judit Varga care spus că Ungaria s-a luptat pentru 3 miliarde de euro în plus.

Alții au spus direct, așa cum a făcut-o și Iohannis. Spre exemplu, premierul bulgar Boyko Borissov a declarat că „Bulgaria va primi aproape 29 de miliarde de euro din finanțare europeană în următorii șapte ani. Bulgaria primește un miliard de euro în plus pentru noua perioadă bugetară. Suntem una dintre puținele țări care vor primi mai mulți bani din noul buget.”

„Polonia va fi beneficiară de 160 de miliarde de euro din pachetul de recuperare post-pandemică al UE după ce liderii UE au ajuns la un acord cu privire la planul de stimulare și la următorul buget comun al UE în timpul unui summit maraton de la Bruxelles”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Până la acest summit, toate fondurile alocate Ungariei erau aproximativ jumătate din cele destinate României. Printre criteriile aplicate, unul foarte important este numărul de locuitori ai fiecărei țări. 

O analiză a publicației financiare Portfolio.hu arată însă că Ungaria ar putea accesa circa 46,5 miliarde de euro în perioada 2021-2027. Proveniența banilor este următoarea: 31.5 miliarde de euro din fondurile de coeziune și de dezvoltare agricolă și rurală, 6.1 miliarde de euro din fondul de relansare și o linie de credit suplimentară de 9 miliarde de euro, conform portfolio.hu .

Publicația arată și că Ungaria obține a doua sumă ca valoare din regiune, după România. 

Fondul UE pentru relansare economică după pandemie

La 21 iulie, liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te