Cluj, cel mai scump oraș din România: case părăginite la 700.000 de euro și prețuri ca-n Dubai

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 08.06.2021 - 12:31
O casă din Cluj a fost scoasă la vânzare la prețul de aproximativ 700.000 de euro. Foto Monitorul de Cluj

Cluj-Napoca este, de departe, cel mai scump oraș din România, din punct de vedere al prețurilor la case și apartamente. Unele locuințe sunt mai scumpe decât în Dubai sau Liverpool.

SHARE

Cluj-Napoca s-a remarcat în ultimii ani printr-o creștere economică extraordinară. Dar, în același timp, a explodat și piața imobiliară, ajungându-se la prețuri de sute de mii de euro pentru locuințe noi, dar nefinisate, fără canalizare sau care necesită renovare completă. 

Piscină în apartament

În mai anul trecut, un om de afaceri din Cluj a scos la vânzare apartamentul în care a locuit din 2009, la prețul de 590.000 de euro. Locuința s-a remarcat prin faptul că în una dintre camerele sale era amenajat și o piscină. 

Apartamentul are suprafaţa utilă de 175 mp şi este compus dintr-un living împreună cu bucătăria, 2 dormitoare, 2 bai, şi camera piscinei împreună cu sauna. Se vinde mobilat şi utilat, împreună cu 4 locuri de parcare”, se arată în descrierea de pe site-ul unei agenţii imobiliare, citată de Adevărul.

Apartamentul se află la parterul unui bloc cu 4 etaje construit în 2009. În camera unde este piscina a fost amenajat un bar, un şemineu şi o saună. Apartamentul este pardosit cu parchet, gresie şi marmură. 

Totuși, un apartament atât de mare în Cluj nu este prea căutat de cumpărători. Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile cuprinse între 35 și 55 mp.

Cea mai scumpă casă tranzacționată este în cartierul Zorilor, la 1,15 milioane de euro. Cel mai scump teren a fost tranzacționat în cartierul Sopor, potrivit la 1 milion euro, potrivit Clujcapitală.

Citește și: Romii prinși la granița dintre Mexic și SUA spun că-s persecutați în România. Legătura cu Rechinu

3.000 de euro pentru un metru pătrat, cât în Dubai

În ciuda faptului că piața din Cluj-Napoca a ajuns la cele mai mari prețuri din țară, experții se așteaptă la o nouă explozie a prețurilor în toamna anului 2021, scrie ziare.com.

Dar s-a ajuns și la aberații. De exemplu, un apartament din într-un bloc din complexul rezidențial Platinia, de pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca, cu vedere la cimitir, se vinde nefinisat la prețul de 3.000 de euro pe metru pătrat.

Comparația a fost făcută cu un apartament de la etajele superioare ale unui bloc din complexul rezidențial West Bay Tower Downtown din Dubai. Acolo un metru patrat în locuința finisată, vândută la cheie, costă 3.500 de euro. În plus, viitorul proprietar are vedere spre celebrul turn Burj Khalifa.

Agenții imobiliari arată că finisajul de lux al unui apartament nou poate adăuga cel puțin 500 de euro pe metru pătrat, ceea ce face că cele două locuințe comparate să ajungă la prețuri similare.

Practic, cu banii pe care îi poți da pe o locuință în luxosul Dubai, poți achiziționa o locuință modestă, prin comparație, în Cluj.

 

Casă fără canalizare, la 50 de kilometri de Cluj, 135.000 de euro

Un bărbat din Cluj a reușit să șocheze piața imobiliarelor din România, a scris playtech.ro, care a arătat că acesta a scos la vânzare o casă fără canalizare la prețul de 135.000 de euro.

Locuința se află la 5 minute de orașul Huedin, mai exact 50 de kilometri în apropierea de Cluj-Napoca, potrivit anunțului de vânzare.

Casa are trei dormitoare, două băi, un living și o bucătărie, terenul pe care se află imobilul are 120 mp.

Conform statisticilor, o casă cu aceleași caracteristici în Liverpool, Marea Britanie, costă 60.000 de lire sterline. 

Citește și: Efectul problemelor cu drogurile asupra lui Fulgy din Clejani: S-a îndrăgostit de o femeie fără chip

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pe piața apartamentelor: prețul mediu cerut de proprietari pentru un metru pătrat de locuință este cu peste 300 de euro peste cel solicitat în Bucureșto. Raportul care prinde datele de final de an al portalului Imobiliare.ro. 

Cluj-Napoca se situează în continuare pe primul loc la nivel național, cu o medie de 1.810 euro pe metru pătrat util, prețuri solicitate de proprietari, nu de date aferente unor tranzacții încheiate. 

În București, prețurile pretinse de proprietari sunt mai mici: 1.470 de euro/mp. Urmează în clasament Timișoara (1.270 de euro/ mp), Constanța (1.250 de euro/ mp) și Brașovul (1.220 de euro/ mp).

Arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe prima poziție în top, cu o medie de preț de 2.190 de euro pe metru pătrat util (un plus de 0,6% față de trimestrul anterior), însă în urma unui avans de 5,3% (pâna la o valoare de 1.980 de euro pe metru patrat), Plopilor a trecut pe poziția a doua, surclasând zona Gheorgheni – Andrei Mureșanu (unde a avut loc un recul ușor, de 0,3%, pâna la 1.930 de euro/ mp util). În perioada analizată, arealul Bună Ziua – Europa – Calea Turzii s-a menținut pe locul al patrulea (cu un avans trimestrial de 2,3%, pâna la 1.860 de euro pe metru patrat), în vreme ce Măraști – Între Lacuri – Aurel Vlaicu a fost scos din clasament de zona Zorilor (cu un plus de 1,9%, până la 1.840 de euro/ mp), potrivit Actual de Cluj.

5.385 euro pe metrul pătrat pentru o dărăpănătură

O casă din Cluj a fost scoasă la vânzare la prețul de aproximativ 700.000 de euro, deși necesită renovare completă, iar pereții stau să cadă. Imobilul este construit în 1950, are trei camere și o suprafață de 130 de metri pătrați.

Are o suprafață de 130 de metri pătrați și trei camere. În anunțul de vânzare este specificată necesitatea renovării: „Casa trebuie renovată complet”.

În descrierea anunțului, agentul imobiliar a precizat că terenul are suprafața de 559 m2, suprafața pe care este construită casa fiind de 130 m². Totodată, casa „trebuie renovată complet”.

Imobilul a fost construit în anul 1950, pe strada Septimiu Albini din Cluj-Napoca. În anunț, prețul pe metru pătrat este de 5.385 euro.

Potrivit site-ului compariimobiliare.ro, prețul mediu al caselor de vânzare din Gheorgheni este de 1950 euro pe metru pătrat. Totodată, prețul mediu al terenului de vânzare în acest cartier este de 478 euro pe metru pătrat, potrivit Monitorul de Cluj.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te