Cele mai mari dezinformări privind implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici

DE Newsweek România | Actualizat: 26.05.2023 - 16:49
Dezinformări privind implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici - Foto: Nuclearelectrica
Dezinformări privind implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici - Foto: Nuclearelectrica

În spațiul public au apărut o serie de dezinformări și teorii ale conspirației legate de implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici. Reprezentanții Nuclearelectrica le-au demontat punct cu punct.

SHARE

Newsweek România a discutat cu experții Nuclearelectrica (SNN) după ce, în spațiul public, au apărut o serie de dezinformări despre ce înseamnă tehnologia SMR.  

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt reactoare nucleare avansate care au o capacitate instalată de până la 300 Mwe/ reactor, ceea ce înseamnă aproximativ o tremie din capacitatea unui reactor de ordinul gigawatilor. Un reactor modular mic NuScale are o capacitate instalată de 77 Mwe și poate fi utilizat în centrale de 4, 6 sau 12 module în funcție de necesități.

Citește și: Virgil Popescu: Reactoarele nucleare modulare mici ale NuScale Power sunt o tehnologie sigură

În baza Acordului între SNN și NuScale, NuScale va sprijini Nuclearelectrica în evaluarea acestei tehnologii și, împreună, cele două companii vor adopta măsurile pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România.

Cele mai mari dezinformări privind implementarea Reactoarele modulare mici 

FALS: “ROMÂNIA PLĂTEŞTE BANI MULŢI CA SĂ FIE COBAI. Mini reactoarele nucleare experimentale ne vor costa peste nouă miliarde de dolari” 

În primul rând, România nu va instala mini reactoare nucleare, ci reactoare modulare mici, o tehnologie avansată, diferită de cea a minireactoarelor.
În al doilea rând, nu sunt reactoare experimentale pentru că tehnologia reactoarelor modulare mici pe bază de apă ușoară presurizată, folosită de NuScale, există deja de peste 60 ani și este operată în siguranță în peste 300 din cele 400 reactoare în funcțiune în lume. Mai mult, majoritatea reactoarelor din Europa (Franța, Rusia) și SUA sunt pe bază de apă ușoară presurizată.

În al treilea rând, costul nu este de 9 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectului în România. În acest moment, în Statele Unite, unde este în dezvoltare prima centrală cu reactoare modulare mici, costul este estimat la 9 miliarde de dolari, și trebuie înțeles că în SUA sunt costuri mai mari pentru forța de muncă, dezvoltare, producție etc. În România, în acest moment, are loc studiul FEED prin care se analizează din punct de vedere tehnic amplasamentul candidat preferat, urmând toate standardele naționale și internaționale privind securitatea nucleară, și se estimează costurile dezvoltării proiectului, actualizate României.

Citește și: Nuclearelectrica cere o evaluare a amplasamentului primei centrale cu reactoare modulare mici

Spre deosebire de proiectul din SUA care este dezvoltat pe un amplasament nou, Romania analizează amplasamentul unei foste centrale pe cărbune, din Doicești, județul Dâmbovița, care are deja o parte din infrastructura necesară (stație de transformare, conectarea la rețea, drumuri etc), ceea ce va reduce foarte mult costurile proiectului din România față de proiectul din SUA, care va fi primul din lume. 

FALS: “România este singura ţară din Europa care a acceptat amplasarea de mini reactoare nucleare experimentale, pe teritoriul său.”

România nu instalează minireactoare. România va fi a doua țară din lume, după SUA, care va instala reactoare modulare mici, bazate pe o tehnlogie în operare de peste 60 ani în peste 300 reactoare din lume. 
Mai mult, țări precum Polonia, Bulgaria, Ucraina, Franța, UK, Cehia, Estonia, fac pași rapizi pentru instalarea reactoarelor modulare mici. Este chiar o competiție a țărilor pentru a avea întâietate în dezvoltare pentru că prima țară din Europa care va instala SMR va câștiga și numeroase beneficii: industria și forța de munca locală vor putea fi implicate în dezvoltarea proiectelor regioanale – asta însemnând locuri de muncă și taxe plătite la bugetul de stat și local, dezvoltare regională. 

FALS: “Nuclearelectrica a semnat, în 2019, un memorandum de înţelegere cu compania americană NuScale Power, în baza căruia, în România, se va construi primul minireactor nuclear (SMR) pe amplasamentul fostei Termocentrale Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.” 

Nuclearelectrica a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power pentru a analiza tehnologia și oportunitatea dezvoltării acesteia în România. Similar, a analizat și alte tehnologii SMR (reactoare modulare mici) din lume. 

Designul tehnologiei SMR NuScale a fost aprobat de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – US NRC), încă din august 2020, fiind singura tehnogie SMR din lume aprobată. 

FALS: “Proiectul de design, adică desen tehnic pe calculator al mini reactorului nuclear, a fost aprobat de cei din SUA, în luna ianuarie a acestui an, cu nu mai puţin de 17 derogări de la reguli.” 

Designul tehnologiei SMR NuScale a fost aprobat încă de pe 28 august 2020 de către Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC) prin emiterea raportului final de evaluare a siguranței, după un proces amănunțit care a durat 42 de luni de verificări, care demonstrează seriozitatea comisiei americane pentru verificarea și licențierea în siguranță a reactoarelor avansate. Solicitarea pentru certificare a designului a fost depusă de NuScale pe 31 decembrie 2016 și a fost admisă spre verificare de către NRC în Martie 2017, iar pe 28 august 2020 NRC a finalizat verificarea și aprobat designul tehnologiei SMR NuScale.

Ulterior, pe 29 iulie 2022, NRC a aprobat folosirea designului tehnologiei NuScale pe teritoriul SUA și a început procesul de a emite a certificatului. Acest certificat NRC pentru folosirea designului tehnologiei NuScale pe teritoriul US a fost emis pe 19.01.2023 prin înscrierea în Registrul Federal din SUA și este aplicabil începând cu 30 de zile de la înscriere, deci începând cu 21.02.2023.

Designul NuScale a fost aprobat cu 17 derogări (scutiri), deoarece tehnologia rezolvă solicitările de siguranță prin proiectare. Scutirile au fost necesare deoarece reglementările Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA (NRC) au fost scrise având în vedere tehnologii nucleare specifice cu zeci de ani în urmă, și nu tehnologiile nucleare avansate. NRC a efectuat o evaluare tehnică amănunțită și a documentat concluziile de siguranță, inclusiv baza pentru scutiri, în aprobarea certificării de proiectare a designului reactoarelor modulare mici.

FALS: “Nu există, încă, un prototip construit al acestor mini reactoare nucleare. Practic, România devine o ţară experiment pentru mini reactoarele companiei americane NuScale. Cel mai sfidător lucru este, însă, că acest experiment va fi făcut pe banii noştri, ai românilor. În mod corect, astfel de experimente se fac din banii companiilor care doresc să le implementeze, contra unor sume de bani care se achită drept garanţie. La noi, totul este pe dos !  Ni se spune că România, adică românii, vor fi împrumutaţi de către băncile americane cu patru miliarde de dolari, pentru început, ca să le plătim tot lor aceste mini reactoare şi să fim ţară de test pentru ele.” 

În SUA este deja în dezvoltare prima centrală cu tehnologia SMR a NuScale, în Idaho, care va fi primul proiect din lume. În România va fi amplasată a doua centrală din lume, deci nu poate fi nicidecum un experiment sau țară de test. 
România are peste 26 ani de operare a centralelor nuclearo-electrice de la Cernavodă și are experiența de a dezvolta un proiect sigur cu reactoare modulare mici, al doilea din lume și primul din Europa.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te