Cea mai mare centrală nucleară din lume este planificată în Canada

DE Adrian Costin | Actualizat: 06.07.2023 - 16:14
Imagine cu ccaracter ilustrativ Foto: Nuclearelectrica

Bruce Power, una dintre cele mai mari companii canadiene de utilități începe primele lucrări de extindere a centralei nucleare, cu douã noi reactoare CANDU, având potențialul de a deveni cea mai mare centrală nucleară din lume.

SHARE

Guvernul din Ontario a declarat miercuri că Bruce Power va efectua o evaluare de mediu pentru adăugarea unei capacități de până la 4,8 gigawați la centrala sa din cea mai populată provincie canadiană. Cele opt reactoare ale centralei au în prezent o capacitate de aproximativ 6,2 gigawați și furnizează 30% din energia electrică a provinciei. 

Extinderea ar face ca centrala să devină cea mai mare din lume, mai mare decât centrala japoneză Kashiwazaki-Kariwa, în prezent cea mai mare din lume, cu șapte reactoare și o capacitate de peste 8 gigawați. 

Energia nucleară -miza internațională în decarbonizare

Anunțul vine în contextul în care se recunoaște din ce în ce mai mult faptul că energia nucleară fără emisii de dioxid de carbon joacă un rol important în lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

Canada elaborează planuri pentru a impune o rețea electrică netă zero până în 2035, iar proiectul Bruce ar fi prima centrală nucleară convențională construită in provincie în ultimele trei decenii. O altă companie de utilități din regiune, Ontario Power Generation Inc., este implicată într-un proiect de dezvoltare a unui nou tip de reactor avansat. 

"Noua producție nucleară va fi esențială pentru construirea rețelei curate a viitorului", a declarat Todd Smith, ministrul Energiei din Ontario.

În 2031, energia nucleară va furniza 66% din energia curată a României

România și Canada au experiență de zeci de ani în industria nucleară, România fiind singurul stat din Europa care folosește tehnologie nucleară canadiană, CANDU 6, cu performanțe de securitate nucleară recunoscute internațional.

Mai mult, România se află pe locul 1 și 3 în lume în topul celor mai productive reactoare nucleare, în ceea ce privește factorul de capacitate şi operarea în siguranță, din peste 440 centrale la nivel global. 

În prezent, Nuclearelectrica, are în plan proiecte de investiții care vizează nu doar securitatea energetică și protecția consumatorului, ci şi susținerea României de a atinge țintele de decarbonizare. Capacitățile de producție pe bază de energie nucleară nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24/7, nu sunt dependente de factorul climatic, sunt sigure, reziliente și accesibile din punct de vedere al costurilor. 

În România, este estimată capacitatea instalată după 2031 de 3262 MW din surse nucleare: 700 MW prin retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavoda, 700MW prin funcționarea Unității 2, 1400 MW din Proiectul Unităților 3 şi 4, 462 MW din Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR), care va asigura 33% din necesarul energetic al României și aprox. 66% din energia curată a României 

În plus, va fi evitată producția a 24 milioane tone CO2 anual şi vor fi generate și susținute anual peste 20.000 locuri de muncă.

Angajamentul global de a crește producția de energie din surse regenerabile va necesita capacități suplimentare dispecerizabile cu emisii reduse de carbon pentru a ne echilibra rețelele electrice.

Expertiza și inovarea la nivel mondial în domeniul nuclear ar trebui să fie utilizate pe deplin pentru a asigura nevoile energetice actuale și viitoare. Tranziția energetică nu este posibilă fără menținerea și extinderea rolului energiei nucleare. 

Şi în Europa din ce în ce mai multe state introduc în strategiile lor energetice energia nucleară, cu atât mai mult cu cât acum 1 an, pe 6 iulie 2022, energia nucleară a fost inclusă în domeniul de aplicare a Taxonomiei UE privind Finanțarea Durabilă, odată cu adoptarea de către Comisia Europeană a proiectului de Act Delegat Complementar.

Astfel, proiectele majore de investiții în domeniul nuclear, precum retehnologizarea unităților nucleare, construcția de noi capacități și dezvoltarea de tehnologii inovatoare, au fost considerate sustenabile pentru a contribui la tranziția energetică. 

Actul Delegat Complementar a fost pregătit și publicat de Comisia Europeană la începutul anului 2022, în urma unui proces riguros de evaluare a sustenabilității energiei nucleare pe întregul ciclu de viață, analiză realizată de Joint Research Centre din cadrul Comisiei Europene și ulterior verificată de două grupuri de experți tehnici:

Comitetul Științific pentru Sănătate, Mediu și Riscuri Emergente și grupul de experți format în baza art. 31 din Tratatul Euratom.

Studiul a concluzionat că energia nucleară este la fel de sustenabilă pe parcursul tuturor etapelor din ciclul de producție (de la minerit de uraniu până la dezafectare și depozitarea deșeurilor) ca și celelalte surse de energie deja incluse în Taxonomia UE prin primul act delegat (energia regenerabilă, hidroenergia). 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te