Ce salariu câștigă un bulgar? În ce domeniu merită să muncești în țara vecină? 2.278.832 de persoane erau angajate în Bulgaria, în anul 2022, iar salariul mediu anual a fost de 21.242 de leva, conform statisticilor.
Datele fac parte din informaţiile furnizate de Institutul Național de Statistică, în ediţia „Regiuni, Oblaste și Municipalități din Republica Bulgaria 2022”.
Ce salariu câștigă un bulgar? În ce domeniu merită să muncești în țara vecină?
În anul 2022, cea mai mare remunerație a fost în sectorul „Crearea și difuzarea de informații și produse creative; Telecomunicații” - 52.336 de leva anual, urmat de sectorul „Activități financiare și de asigurări” - 32.448 de leva anual.
Cel mai mare salariu mediu anual a fost în Regiunea Sud-Vest - 26.811 de leva. În această regiune sunt cele două zone cu cel mai mare și cel mai mic salariu mediu, pentru anul 2022: capitala Sofia (29.698 de leva) și Blagoevgrad (13.833 de lev).
La 31 decembrie 2022, pe teritoriul țării funcționau 111.632 de magazine de vânzare cu amănuntul, dintre care 41.163 de produse alimentare, băuturi și tutun, iar 70.469 de produse nealimentare, conform novini.bg.
Citeşte şi: Cum a găsit Bulgaria motiv să râdă de România: Aveți mai mulți analfabeți!
Aşa cum vom vedea, România surclasează Bulgaria, ca forţă economică, la toate capitolele, şi totuşi este în urma vecinului sudic la parametri. De ce? Vom afla mai jos.
În Bulgaria, sunt 2,27 milioane de salariaţi. La 1 ianuarie 2022, populaţia ocupată civilă din România era de 7,6 milioane persoane, din care salariaţi 5,5 milioane persoane (adică de aproape două ori şi jumătate mai mulţi decât în Bulgaria).
Foto: Flickr/cindy-dam
Cei mai mulţi salariaţi din Bulgaria lucrau în sectorul serviciilor (3,5 milioane persoane) iar în Industrie și Construcţii erau ocupate 1,85 milioane persoane. 1 leva este 2,54 lei. Merită să spunem că "leva" în bulgăreşte înseamnă "leu".
Citeşte şi: România, lăsată de căruță? Bulgaria, pregătiri intense pentru aderarea la Schengen cu granițele
Aşadar, în 2022 salariul mediu anual din Bulgaria a fost de 21.242 de leva, adică echivalentul a 53.954 de lei. În septembrie 2023, salariul mediu net din România a fost de 4.593 de lei, adică salariul mediu net anual a fost de 55.116 lei.
Pe toate categoriile de venituri, lucrurile stau cam la fel. Bulgarii au venituri ceva mai mici decât românii şi, în general, sunt foarte convinşi că românii sunt bogaţi şi ei săraci. Evident, eronat. Este complexul în oglindă la cel pe care îl avem noi, care credem că ei sunt bogaţi şi noi săraci. Evident, din nou eronat.
În realitate, lucrurile stau astfel: veniturile din Bulgaria sunt ceva mai mici, în condiţiile în care taxele, impozitele şi tarifele regiilor sunt mai scăzute, aşa că puterea de cumpărare a leva este mai mare decât aparenţa volumului de bani câştigat. Aşa sunt setate lucrurile la sud de Dunăre. De ce?
Citeşte şi: Înaintea României? Bulgaria, lider regional în energie nucleară. Investiție de 14.000.000.000 €
Şi noi, şi bulgarii eram cam la fel, pe la jumătatea anilor '90. Dar atunci în Bulgaria s-a produs un dezastru: ţara a intrat în faliment.
De atunci şi până în prezent, Bulgaria e pe consiliu monetar, adică leul bulgăresc (leva) a fost succesiv la paritate fixă cu marca germană, apoi, după dispariţia acesteia, la intrarea Germaniei în Zona Euro, la paritate fixă cu moneda euro.
Foto: Wikipedia/Diego Delso/CC BY-SA 4.0
Aşa că fiscalitatea bugetară a ţării vecine este stabilită de un guvern puternic pilotat, în politica sa fiscală, de Banca Centrală Europeană, care în general e dominată tot de tehnocraţi germani şi acum, ca şi în 1997, când Sofia a intrat sub consiliu monetar.
Anvergură şi zvelteţe
În timp ce România este un atlet puternic şi gras, de calibru mare, care nu performează pentru că e lent. Bulgaria este unul subţire, zvelt, fâşneţ, mai pregătit de competiţie, dar mai mic, ca talie/anvergură.
PIB-ul Bulgariei, anul trecut, a fost pare-se de 177 de miliarde de dolari. PIB-ul României, anul trecut, ar fi fost pare-se de vreo 300 de miliarde de euro. Aproape dublu. Statisticile definitive încă nu există, calculele sunt preliminare, dar sugestive.
În timp ce Bulgaria, axată pe turismul estival de litoral şi cel din munţii Rila, Pirin şi Rodopi, a drămuit cu grijă fiecare leuţ bulgăresc câştigat, la Bucureşti, de câte ori clasa politică a văzut spaţiu fiscal disponibil, l-a folosit negreşit.
Dacă România are timp de câţiva ani un guvern responsabil, care nu mai sparge banii pe măriri de pensii şi salarii bugetare nesustenabile, surclasează Bulgaria, pe care deja a întrecut-o, în condiţiile în care a ajuns deja Ungaria şi se apropie de Polonia.