Ce investiţie uriaşă se va face la noua CET Constanţa. Au fost peripeţii

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.03.2024 - 15:17
Ce investiţie uriaşă se va face la noua CET Constanţa. Au fost peripeţii - Foto: Facebook/Constanţa Altfel
Ce investiţie uriaşă se va face la noua CET Constanţa. Au fost peripeţii - Foto: captură video YouTube/JohnnyZhi

Ce investiţie uriaşă se va face la noua CET Constanţa. Au fost peripeţii. Primăria Constanţa a anunţat că a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia noii Centrale Electrice de Termoficare (CET).

SHARE

Ce investiţie uriaşă se va face la noua CET Constanţa. Au fost peripeţii. Primăria Constanţa a anunţat că a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia noii Centrale Electrice de Termoficare (CET), valoarea acestuia fiind de aproape 600 de milioane de lei fără TVA.

Reprezentanţii Primăriei Constanţa au transmis miercuri, că proiectul ~Sursă de producţie energie utilă termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă în municipiul Constanţa" este primul din ţară care a fost depus la Ministerul Economiei pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ce investiţie uriaşă se va face la noua CET Constanţa. Au fost peripeţii

De asemenea, noua centrală termoelectrică vine în completarea proiectului de reabilitare şi modernizare a reţelei de transport şi distribuţie a agentului termic.

“Contractul de finanţare pentru această investiţie extrem de importantă pentru municipiul Constanţa a fost semnat în decembrie 2022.

În luna iunie 2023 a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care bunurile mobile şi imobile ale Centralei Electrice de Termoficare CET Palas au fost trecute din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Energiei, în domeniul public al municipiului Constanţa.

Citeşte şi: Constanța, primul oraș din țară care va avea CET nou finanțat prin PNRR

Achiziţia pentru proiectarea şi execuţia noului CET nu a fost lipsită de peripeţii. În urma unei contestaţii depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin care a fost contestată achiziţia, procedura a fost întârziată cu aproximativ o lună.

CNSC a respins contestaţia, iar după analizarea amănunţită a ofertelor SC Elsaco Electronic SRL a fost desemnat câştigătorul licitaţiei. Astfel că vineri, 1 martie 2024, a fost semnat contractul de lucrări”, au precizat reprezentanţii Primăriei Constanţa, conform News.ro.

Foto: captură video YouTube/JohnnyZhi

Ei au menţionat că prin acest proiect se asigură construcţia unei unităţi de producţie a energiei termice şi electrice în cogenerare de înaltă eficienţă în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde).

Citeşte şi: Investiție de proporții într-un județ din România. În ce constau proiectele Shikun și ce vor produce

Acesta va fi construit în curtea vechii CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.

”Investiţia va avea multiple implicaţii pozitive în viaţa oraşului: economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor şi cheltuielilor de operare; sociale, prin sporirea confortului termic şi creşterea accesibilităţii populaţiei la sistemul centralizat de încălzire; de mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară şi, automat, reducerea poluării”, a menţionat sursa citată.

Valoarea contractului de proiectare şi execuţie lucrări este de 581.311.113 lei, fără TVA, iar termenul de finalizare este în decembrie anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te