Cât de supraevaluate sunt apartamentele și casele? Cum vor evolua prețurile la imobiliare în 2024 ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.10.2023 - 11:16
Cât de supraevaluate sunt apartamentele și casele? - Foto: Frreepik

Prețurile apartamentelor și caselor ar fi supraapreciat consideră un procent foarte mare din oamenii de afaceri. Un studiu arată cum vor evolua prețurile locuințeeor în anul 2024. Părerile sunt împărțite.

SHARE

Prețurile apartamentelor și caselor ar fi supraapreciate consideră marea majoritate a oamenilor de afaceri, potrivit unei analize. Părerile privind evoluția prețurilor sunt împărțite. Dar, foarte important, nimeni nu mai crede că ele vor crește.

53% dintre participanți anticipează o scădere a prețurilor apartamentelor și caselor din orașe în timp ce 42% dintre participanți anticipează o stabilitate în urmatoarele 12 luni. Un procent 73% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate. 

Cât de supraevaluate sunt apartamentele și casele?

Sondajul este realizat de Asociația CFA Romania și se vrea un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în Romania pentru un orizont de timp de un an. 

Ce predicții au mai fost făcute:

Cursul leu/euro: 5,09 lei

Deficit bugetar: 5,8%

Robor la 3 luni: 5,9.

Există semne care arată că o criză imobiliară de proporții cu „rădăcini” externe este posibilă.

Prețurile spaţiilor de birouri din SUA s-au îndreptat către aterizare dură, spun investitorii. Piața imobiliară comercială se îndreaptă către un colaps sever, în mare parte din cauza ratelor dobânzilor în creştere vertiginoasă.

O altă cauză este scăderea valorii proprietăților, potrivit unui sondaj al investitorilor. Aproximativ două treimi dintre cei care au răspuns la un sondaj Bloomberg News au spus că cred că piața imobiliară comercială se va redresa numai după un colaps.

Dacă au fost întrebați când cred că prețul proprietăților de birouri va atinge minimul, 44% dintre cei chestionaţi au spus că se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în a doua jumătate a anului viitor, în timp ce 22% au spus că va fi în primele șase luni ale anului 2024.

Citește și: Se îndreaptă piața imobiliară spre colaps? Care sunt semnele? Impactul, mai puternic decât în 2009

Probleme și în Europa

Prețurile locuințelor din Germania au scăzut cu o rată record de 6,8%, în primul T1 2023, în condițiile în care costurile mai mari ale împrumuturilor, inflația și creșterea economică mai slabă și-au pus amprenta asupra celei mai mari piețe imobiliare din UE.

Citește și: Începe criza imobiliară în Europa? Prețul apartamentelor, prăbușire record în Germania şi Franţa

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te