Unde poate ajunge prețul carburanților. Prețul barilului s-ar putea dubla și ar ajunge la 240 USD

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.03.2022 - 17:40
Prețul barilului de petrol s-ar putea dubla față de cel de astăzi Foto: INQUAM Photos/ Alex Nicodim
Prețul barilului de petrol s-ar putea dubla față de cel de astăzi Foto: INQUAM Photos/ Alex Nicodim

Prețul petrolului a trecut de 130 de dolari per baril la începutul săptămânii, apoi valoarea a început să scadă până la sub 120 de dolari per baril. Însă cel mai rău scenariu al speciliștilor arată că prețul ar putea sări de 200 de dolari în această vară.

SHARE

Prețul petrolului ar putea atinge 240 de dolari pe baril în această vară, în cel mai rău scenariu, dacă țările occidentale aplică sancțiuni în masă asupra exporturilor de petrol ale Rusiei, conform Bloomberg. 

Citește și: Forțele armate române în caz război: trupe de comando, baze aeriene și maritime. Lista completă

Scenariul în care prețurile petrolului ajung la 100 de dolari pe baril părea foarte puțin probabil în 2021, dar acum a devenit realitate. Chiar pe măsură ce invazia Ucrainei de către Rusia a început să progreseze, mulți credeau că prețurile nu vor depăși 120 de dolari pe baril. Toate aceste scenarii improbabile s-au materializat, depășind rapid previziunile inițiale.

Citește și: VIDEO Cozi ca pe vremea lui Ceaușescu la benzinăriile din București de teama scumpirii carburanților

Volatilitatea pieței este la un nivel record, prețurile crescând în așteptarea că oferta va avea de suferit și mai mult din cauza sancțiunilor restrictive ale Occidentul asupra domeniului energiei din Rusia. 

Citește și: Cât îți oferă România ca să fii voluntar și să-ți aperi țara în cazul unui război

Deși, din fericire, nu este scenariul cel mai probabil, comercianții, analiștii și factorii de decizie ar trebui să se pregătească pentru prețuri ridicate având în vedere contextul actual.

Citește și: Ancheta Karakatița: Liderii interlopi Băiatu, Ciombic și Borman, organizare de tip ex-sovietic

Aceasta este cea mai mare criză energetică din ultimele decenii și impactul asupra celui mai important produs de bază din lume va fi fără precedent, arată o analiză Bloomberg.

Dacă mai multe țări occidentale se alătură SUA și impun embargouri petroliere Rusiei, s-ar crea o gaură de 4,3 milioane de barili pe zi pe piață care, pur și simplu, nu poate fi înlocuită rapid din alte surse de aprovizionare. În aceste condiții, prețul petrolului va crește.

Dacă 4,3 milioane de barili pe zi din exporturile de petrol rusesc către „Vest” vor fi oprite până în aprilie 2022 și dacă China și India păstrează intacte nivelurile actuale de import, prețul petrolului Brent este posibil să ajungă la 240 de dolari pe baril până în vara lui 2022.

Acest colaps ar fi cea mai mare deficit potențial de petrol de la Războiul din Golf din 1990, când prețurile petrolului s-au dublat.

Aproximativ 4,5 milioane de barili de petrol pe zi au fost „înghețați” în urma invaziei irakiene a Kuweitului în anii 1990, ceea ce reprezenta aproximativ 7-8% din cererea globală pe atunci. Teoretic, situația actuală este foarte asemănătoare. În timp ce cantitatea de petrol în pericol este mai mică, cel mai mare risc este ca majoritatea acestui petrol să fie exportată în Europa. Prețurile petrolului au crescut cu 140% după lansarea invaziei irakiene, dar au revenit la nivelurile dinaintea invaziei în mai puțin de un an.

Cum ar putea reveni prețul sub 100 USD/baril

Încă nu este sigur dacă Rusia va decide să interzică sau nu exporturile de mărfuri energetice. Cu toate acestea, companiile occidentale au început să se autosancționeze și au oprit achizițiile de petrol rusesc pe piața spot. Dacă o aprovizionare de până la 3 milioane bpd este înghețată, o creștere a prețului la 150-165 USD per baril este o posibilitate reală.

Cu toate acestea, dacă o aprovizionare de peste 3 milioane de barili pe zi este înghețată, nu poate fi exclusă o creștere a prețului peste 200 de dolari pe baril.

Pe de altă parte, în cazul în care China va stimula achizițiile de petrol rusesc, în timp ce alți producători vor crește producția și vor începe să vândă mai mult în Europa, prețul petrolului ar putea scădea sub 100 de dolari chiar în acest an.

Previziunile Goldman Sachs

Goldman Sachs a lansat o analiză interesantă privind prețurile și distrugerea cererii. GS consideră că prețuri ale petrolului de 200 de dolari pe baril ar duce la o piață echilibrată prin distrugerea cererii cu 5-6 milioane de barili pe zi (exporturi rusești). Banca se așteaptă ca prețul petrolului să fie în medie de 135 dolari pe baril în 2022 și să se comercializeze în intervalul de preț de 115 - 175 dolari, conform xtb.com.

Despre ce volum de petrol este vorba

  • Producția de petrol a Rusiei se ridică la aproximativ 10 milioane de barili pe zi, jumătate din aceasta fiind exportată ca țiței și aproximativ 3 milioane de barili pe zi ca produse derivate din petrol.

  • Piața petrolului trebuie să fie relativ echilibrată pentru a preveni volatilitatea prețurilor, rezultată din șocurile cererii și ofertei.

  • Rusia exportă aproximativ 2 milioane barili pe zi prin conducte și aproximativ 6 milioane de barili pe zi prin cisterne.

  • Exporturile către UE se ridică la aproximativ 4 milioane de barili pe zi, aproximativ 1 milion de barili pe zi fiind exportat prin conducte

  • Companiile occidentale încep să se autosancționeze și refuză să cumpere petrol rusesc pe piața spot. Acest lucru ar putea duce la înghețarea a aproximativ 3 milioane de barili pe zi din exporturile rusești.

  • Aruncând o privire la evoluția istorică, ar fi al cincilea cel mai mare șoc de aprovizionare pentru petrol. Șocul de aprovizionare care a venit după ce Irakul a invadat Kuweitul în anii 1990 a fost mai mare.

  • Situația nu este însoțită de un șoc al cererii deoarece cererea globală de petrol încă nu a revenit la nivelurile prepandemice.

  • Lumea, în special Europa, va încerca să reducă consumul de petrol și, de asemenea, va căuta aprovizionare în altă parte.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te