Care este cel mai mare risc pentru locuințe? Asigurătorii au plătit daune de 25,6 mil. lei în 2021

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.09.2022 - 12:04
Asigurări locuințe / Foto: Profimedia

Valoarea despăgubirilor achitate anul trecut în urma incendiilor, în baza asigurărilor facultative de locuinţe s-a ridicat la 25,6 milioane lei, arată datele publicate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

SHARE

”În 2021, asigurătorii membri ai UNSAR au plătit despăgubiri de peste 25,6 milioane lei în vederea acoperirii daunelor cauzate de incendii, în baza poliţelor de asigurare facultative pentru locuinţe. Totodată, conform analizei efectuate la nivelul asociaţiei, numărul total de dosare de daună plătite anul trecut ca urmare a producerii incendiilor a fost de 884”, transmite UNSAR.

Anul trecut, companiile de asigurări membre ale UNSAR au acordat despăgubiri în peste 20.300 de dosare de daună deschise ca urmare a avizării unor evenimente asigurate în baza asigurărilor facultative de locuinţe, circa 4% dintre acestea fiind plătite ca urmare a producerii riscului de incendiu. 

Citește și: FOTO Iubita lui Berlusconi cu 54 de ani mai mică, deputat de Sicilia. Are tatuat numele lui pe deget

Incendiul, riscul care a produs cele mai mari daune în România anul trecut

Incendiul este riscul care a produs cele mai mari daune în România, având în vedere că 40 dintre cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut de asigurătorii membri ai UNSAR, în baza asigurărilor facultative de locuinţe, au fost ca urmare a pagubelor provocate  de incendii. Valoarea acestora se ridică la 9,5 milioane de lei, în creştere cu 3,7% faţă de 2020. 

”În ţara noastră se produc nu mai puţin de 19 incendii/zi care afectează locuinţele, potrivit celui mai nou raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Aceste cifre ne arată că incendiile rămân o ameninţare importantă pentru locuinţele şi, implicit, pentru bugetele noastre. Dar o asigurare potrivită pentru locuinţa noastră ne oferă protecţie financiară în cazul producerii unor evenimente neprevăzute, cum ar fi: incendii, explozii, furtuni, inundaţii, furturi, avarierea instalaţiilor interioare de apă, daunele produse vecinilor şi multe altele”, a declarat Adrian Marin, preşedinte UNSAR.

Citește și: Calculul unui brutar din Germania: Pâinea ar trebui să coste 7 euro

56% dintre proprietari se tem de foc

De altfel, incendiul rămâne, totodată, riscul de care românii se tem cel mai mult. 56% dintre respondenţii unui studiu sociologic realizat de UNSAR împreună cu IRES clasează incendiul pe primul loc în ierarhia riscurilor care le-ar putea afecta locuinţele.

Pentru a fi protejaţi în cazul unui incendiu, proprietarii locuinţelor pot achiziţiona o asigurare facultativă, cu condiţia ca, în prealabil, să aibă încheiată o asigurare obligatorie, PAD, conform legii.

Poliţa PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 euro / 10.000 euro (în funcţie de tipul construcţiei).

În schimb, o asigurare facultativă oferă o protecţie mai extinsă deoarece acoperă, în plus, riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei. Acesteia i se pot ataşa si clauze suplimentare, cum ar fi pentru: avariile instalaţiilor interioare ale clădirii, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, ale bunurilor casabile, servicii de asistenţă la domiciliu pentru evenimente accidentale, daunele produse terţelor persoane (vecinilor) etc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te