Capitalizarea Nvidia depășește 1 trilion de dolari, dar e numai un câștigător timpuriu în boom-ul AI

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.06.2023 - 14:44
Cipul A100 de la Nvidia - Foto: Profimedia Images

Capitalizarea acţiunilor Nvidia depășește acum 1 trilion de dolari, dar acesta e numai un câștigător timpuriu în boom-ul tehnologiei AI, informează IDTechEx. Pentru un proiectant de cipuri fără capacități proprii de fabricație, acesta este un moment important.

SHARE

Situându-se în jurul valorii de 970 de miliarde de dolari SUA, la 1 iunie, creșterea momentană a prețului acțiunilor a făcut ca Nvidia să se alăture unui club de elită, ocupat în prezent de numai alte cinci companii: Apple, Microsoft, Alphabet, Alphabet, Amazon și Saudi Aramco.

Capitalizarea Nvidia e numai începutul

Anterior, doar alte trei companii (Tesla, Meta și PetroChina) au mai depășit pragul de 1.000 de miliarde de dolari, conform IDTechEx, companie de cercetare de piaţă. 

Prețul acțiunilor Nvidia a crescut cu aproximativ 170%, de la începutul anului, creștere care a depășit alți membri ai indicelui S&P 500.

Această creștere este direct corelată cu creșterea gradului de conștientizare și de utilizare a instrumentelor de inteligență artificială, precum și cu potențialul de impact asupra întreprinderilor și consumatorilor deopotrivă.

Citeşte şi: Cipurile AI sunt la modă. Ce sunt acestea, la ce se folosesc și de ce investitorii le apreciază

Evenimentul provocat de apariţia ChatGPT a fost discutat în sălile de consiliu ale transnaţionalelor de tehnologie de vârf, de când a fost lansat în noiembrie 2022.

În ianuarie 2023, la doar trei luni de la lansare, ChatGPT a înregistrat 100 de milioane de utilizatori.

Chatbotul, construit pe un model lingvistic mare, format din 175 de miliarde de parametri - a fost antrenat folosind aproximativ 10.000 de unități de procesare grafică (GPU) Nvidia A100.

Citeşte şi: Corporaţia Nvidia a fost evaluată la un trilion de dolari, pe valul creat de tehnologia AI

Nvidia deține în prezent aproximativ 80% din toate GPU-urile la nivel global, unde utilizarea acestor GPU-uri a fost susținută de AI și de mineritul de date (avantajele procesării paralele ale GPU-urilor făcându-le la fel de utile pentru antrenarea algoritmilor de AI, ca și pentru mineritul de criptomonede).

IDTechEx a publicat recent un raport care prevede o dominație continuă a Nvidia, nu doar pe scena GPU-urilor, ci mai ales ca lider în domeniul hardware-ului pentru AI.

Compania a preluat un procent considerabil din veniturile prognozate, de 257 de miliarde de dolari, din cipuri pentru AI, până în 2033.

Specializată pe centre de date

În prezent, Nvidia generează mai multe venituri din segmentul de piață al centrelor de date și al rețelelor, care include platforme pentru centre de date, precum și soluții pentru vehicule autonome și procesoare pentru mineritul de criptomonede, decât din segmentul de raportare grafică.

În anul fiscal 2023, Nvidia a generat venituri de 15,01 miliarde de dolari în domeniul centrelor de date, ceea ce a reprezentat 55,6% din totalul veniturilor generate pentru anul respectiv.

Acest lucru prezintă o creștere a veniturilor din Data Center de 41%, față de anul 2022, în care Nvidia a înregistrat o creștere anuală a veniturilor din Data Center de peste 40%, începând cu anul 2020.

Poziţie dominantă

În contrast cu alți proiectanți de cipuri AI - cum ar fi AMD (care a achiziționat recent Xilinx) și Qualcomm - este clar că Nvidia își stabilește o poziție dominantă timpurie în spațiul AI, pentru centrele de date.

În timp ce A100 este în prezent cel mai frecvent utilizat cip, în scopuri de inteligență artificială, în cadrul centrelor de date, Nvidia a anunțat la începutul acestui an lansarea GPU H100, bazat pe noua sa Arhitectură Hopper.

Arhitectura Hopper e construită în procesul 4N de la TSMC (o versiune îmbunătățită a nodului de 5 nm), încorporând 80 de miliarde de tranzistori (A100 are 54,2 miliarde de tranzistori, realizat într-un proces de 7 nm).

Complexitate

Cu creșteri de viteză cuprinse între 7X și 30X, în ceea ce privește instruirea și inferența în comparație cu A100 - precum și cu o putere de proiectare termică comparabilă în factorul de formă PCIe - Nvidia va furniza hardware-ul cheie necesar pentru a rula algoritmii de inteligență artificială din ce în ce mai complecși ai viitorului.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te