Câciu: Există riscul ca România să intre în recesiune. Deficitul bugetar crește cu 2,65 miliarde lei

DE Daniel Toșa | 19.08.2022 - 11:56
Câciu: Există riscul ca România să intre în recesiune. Deficitul bugetar crește cu 2,65 miliarde lei - FOTO: Facebook/Adrian Caciu

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu avertizează că economia României ar putea intra în recesiune, după ce Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară prin care veniturile se majorează cu 30,4 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 33 de miliarde de lei.

SHARE

"Cred că în fiecare zi, acest Guvern a acţionat paşi cu pas, dar într-un mod strategic de a ţine toate lucrurile sub control. Există riscuri. Nu suntem într-o oază în care să fim feriţi de riscurile apariţiei unor elemente de presiune, de exemplu recesionistă.

Trebuie să avem grijă în continuare de persoanele vulnerabile şi mai alestrebuie să avem în vedere ceea ce se poate întâmpa în iarna acestui an, pentru că economia europeană a răcit", a declarat ministrul Finanţelor.

Guvernul României a adoptat rectificarea bugetară, cu o zi întârziere, pentru că nu au fost gata toate avizele pentru proiect.

România, la marginea prăpastiei economice

Ministerul Dezvoltării aproape că și-a dublat suma primită la rectifiicare, după ce mulți primari din țară s-au plâns că nu au bani pentru proiecte.

"A fost aprobată rectificarea bugetului de stat, prima rectificare din acest an, dar şi rectificarea bugetului de asigurări sociale de stat.

Plecând de la noile rezultate comunicate de Comisia Naţională de Prognoză care estimează o creştere reală de 3,5% în acest an, faţă de 4,6% cât a fost la bugetul iniţial, şi un PIB în valoare nominală la final de an de 1372,5 miliarde de lei, rezultatele privind veniturile bugetare pe primele şase luni, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei Executivului.

Citește și: VIDEO Ucraina se pregătește de un dezastru nuclear la Zaporojie. Erdogan: „Nu vrem un nou Cernobîl”

Potrivit ministrului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 30,4 miliarde lei, din care 29,1 miliarde lei din economia internă şi 1,3 miliarde lei din fonduri externe nerambursabile.

Citește și: Românii, cu „papornița” plină de mâncare pe plajă în Grecia, deși e interzis. Ce a pățit un turist

Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu 33 miliarde lei. Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde lei, ajungând la 93,1 miliarde lei, în urcare cu 0,1 puncte procentuale, de la 6,7% din PIB la 6,8% din PIB.

Potrivit proiectului publicat ieri pe site-ul Secretariatului general al Guvernului, deficitul bugetului general consolidat în termeni cash creşte cu 2,65 miliarde lei, la 80,15 miliarde lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te