Burduja: „Este important să gândim proiecte care diversifică activitatea Complexului Energetic Jiu”

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.10.2023 - 19:38
Burduja: „Este important să gândim proiecte care diversifică activitatea Complexului Energetic Jiu” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Sebastian Burduja a declarat că este importantă gândirea unor proiecte prin care activitatea Complexului Energetic Valea Jiului să fie diversificată şi prin producţia de energie verde.

SHARE

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri, la Petrila, că este importantă gândirea unor proiecte prin care activitatea Complexului Energetic Valea Jiului să fie diversificată şi prin producţia de energie verde, obţinută cu panouri fotovoltaice sau cu microhidrocentrale.

Burduja: „Este important să gândim proiecte care diversifică activitatea Complexului Energetic Jiu”

"Pentru a avea siguranţă, SEN este nevoie de energie în bandă. Ea nu poate fi asigurată decât de cărbune, de gaz, de energia nucleară sau, pe viitor, de hidrogen - încă sunt costuri foarte mari acolo. Ceea ce este important este să gândim un viitor pentru Valea Jiului şi asta am discutat astăzi cu liderii de sindicat, cu conducerea companiei, şi să gândim proiecte care, practic, diversifică activitatea noii companii, Complexul Energetic Valea Jiului, în zona de energie verde - panouri fotovoltaice, microhidrocentrale şi, de ce nu, pe viitor, şi în zona de energie nucleară, cu aceste reactoare modulare mici.

Citește și: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre plafonarea în Energie: Avem o schemă care funcţionează

În 2029 România are şansa să fie prima ţară din Europa, şi poate chiar prima ţară din lume, care are un astfel de reactor modular de mici dimensiuni la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa. Ulterior, după punerea în funcţiune, vor fi şi alte reactoare modulare de mici dimensiuni, pe amplasamentele pe care le vom decide la momentul respectiv, în funcţie de anumite caracteristici", a spus ministrul Energiei.

El a menţionat că o parte din investiţii ar putea fi derulate prin finanţări alocate Văii Jiului prin diverse programe europene.

"De exemplu, partea de panouri fotovoltaice poate fi finanţată din Fondul pentru Modernizare- acolo vom lansa un apel de o jumătate de miliard de euro, şi vedem o colaborare între Complexul Energetic Valea Jiului şi o companie cum ar fi Hidroelectrica. Hidroelectrica are şi un capital propriu foarte mare, ştiţi bine a fost listată recent, 20% a fost listată, şi evaluată la 10 miliarde de euro - o companie semnificativă. Şi numai Hidroelectrica, discutăm şi cu Romgaz pentru grupul pe gaz, discutăm cu Nuclearelectrica în perspectiva anilor 2030. Deci, gândim pe termen lung", a menţionat Sebastian Burduja.

Citește și: Sebastian Burduja: Se vede lumina de la capătul tunelului. Nouă etapă pentru Valea Jiului

Ministrul Energiei s-a aflat vineri în Valea Jiului, unde a luat parte la festivităţile dedicate împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Universităţii Petroşani. În programul zilei au mai fost prevăzute o deplasare la Mina Lonea, din Petrila, care marchează 150 de ani de la înfiinţare, precum şi o vizită la Mina Livezeni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te