Boc anunță că Guvernul a aprobat un împrumut pentru spitalul regional Cluj

DE Valentin Mirică | Actualizat: 14.10.2021 - 14:15
Spitalul regional Cluj Foto: Facebook Emil Boc

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, pe Facebook, că Guvernul a aprobat un memorandum pentru contractarea unui împrumut de 305 milioane euro în vederea realizării Spitalului Regional de Urgență Cluj.

SHARE

Împrumutul va fi acordat de Banca Europeană de Investiții, BEI. Proiectul se va implementa pe o perioadă de 7 ani (2020-2026), iar data limită de tragere a împrumutului astfel cum a fost convenită, luând în considerare inclusiv politica BEI, este de 6 ani de la data semnării contractului de finanțare. 

Citește și: Spitalul din orașul Victoria, redeschis după zece ani cu ajutorul donațiilor private

Împrumutul a fost aprobat de conducerea BEI în cursul lunii iulie 2021. „În paralel cu această etapă, în vederea accelerării procesului de contractare a împrumutului, BEI a demarat, împreună cu Ministerul Finanțelor ( MF) și Ministerul Sănătății (MS) procesul de pregătire și evaluare a proiectului”, se arată în memorandumul aprobat de Guvern. 

Noul Spital Regional de Urgență Cluj (SRU Cluj) va înlocui și prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția celor două departamente de ginecologie și obstetrică care, potrivit Master Planului Regional pentru Servicii de Sănătate pentru Regiunea de Nord-Vest, vor rămâne în locația lor actuală. 

”Spitalul va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, echipamente medicale, instalații și tehnologie IT de înaltă performanță, organizare și conducere eficiente și sustenabile”, arată memorandumul.

Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. Clădirea va avea șapte nivele, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare. 

Citește și: Moldova: cadrele medicale care s-au infectat, dar nu sunt vaccinate, lăsate fără indemnizații

„Și alte proiecte importante de investiții ale Clujului urmează să aibă susținere financiară guvernamentală din fonduri europene sau naționale: Metroul, trenul metropolitan, Centura metropolitană, Conectarea Clujului la autostradă, Pasajul Tăietura Turcului, Spitalul monobloc, Centrul de Excelență în Neurochirurgie, Renovarea clădirii Operei/Teatrului Național”, a mai scris Boc, pe Facebook. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.