Biden a semnat un nou decret „Buy American”. Produsele americane, favorizate în achizițiile oficiale

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.01.2021 - 09:50
Foto: news.sky.com

Preşedintele american Joe Biden a semnat luni un decret pentru a îndemna guvernul federal să achiziţioneze mai multe bunuri şi servicii de la companii americane, cu riscul de a-i irita pe unii parteneri comerciali cum ar fi Canada, relatează AFP.

SHARE

"Putem crea mai multe locuri de muncă" în industria manufacturieră, a dat asigurări Biden într-o conferinţă de presă.

"Nu accept ideea că vitalitatea sectorului manufacturier american este de domeniul trecutului", a adăugat el.

Legea existentă, 'Buy American Act' din 1933, obligă deja guvernul să acorde contracte companiilor americane atunci când acest lucru este posibil, însă există multe excepţii şi oportunităţi de derogare, fapt denunţat de mult timp de numeroase întreprinderi mici şi mijlocii.

Unele produse sunt astfel ştampilate cu 'Fabricat în SUA' deşi o mare parte din componentele lor provin din alte ţări.

Guvernul federal cheltuieşte în fiecare an circa 600 de miliarde de dolari pentru securitatea ţării. "Trebuie să ne asigurăm că aceşti bani ajung la companii americane", a spus Biden.

Noul lider de la Casa Albă reia astfel o temă dragă a predecesorului său Donald Trump.

Totuşi, noile dispoziţii i-ar putea irita pe unii aliaţi şi parteneri strategici ai SUA, cum ar fi Canada şi ţările europene, care considerau deja că dispoziţiile 'Buy American' împiedicau companiile lor să aibă acces la unele licitaţii ale guvernului american.

Biden semnalează de asemenea că, după patru ani de politică protecţionistă în domeniul comercial a lui Trump, nu este momentul pentru o liberalizare totală.

Ministrul de Externe al Canadei, Marc Garneau, a atras atenţia deja Washingtonului în legătură cu 'Buy American', conform media locale.

"Este evident că, dacă observăm că politica 'Buy American' ne prejudiciază comerţul, vom semnala", a spus şeful diplomaţiei canadiene la CBC, subliniind totodată că "preşedintele Biden a transmis că este dispus să ne asculte de fiecare dată când am avea îngrijorări".

Vicepremierul canadian Chrystia Freeland a recunoscut că "diavolul se ascunde în detalii deseori", subliniind că activitatea guvernului canadian va fi de a găsi o relaţie comercială bilaterală echilibrată, din care să câştige ambele părţi.

De asemenea, Biden a mai explicat că SUA se angajează să lucreze cu partenerii lor comerciali "pentru a moderniza regulile de comerţ internaţional, inclusiv pe cele legate de pieţele publice", pentru ca banii contribuabililor să stimuleze investiţiile care favorizează creşterea şi "lanţuri de aprovizionare solide".

Susţinerea industriei americane nu este o surpriză, fiind o promisiune electorală a lui Biden, care trebuie să dea satisfacţie şi bazei electorale a predecesorului său.

Decretul seamănă cu unele măsuri pe care le-a luat însuşi Trump pentru a îndemna statul federal să cumpere mai multe produse americane. El a făcut din taxele vamale o armă împotriva importurilor, cu rezultate inegale.

În locul unui război comercial, Biden privilegiază o înăsprire a regulilor 'Buy American' şi se va folosi de forţa de achiziţie a guvernului federal.

Însă unele companii au avertizat deja că o înăsprire a regulilor ar risca să provoace o creştere a costurilor, ceea ce ar complica achiziţia de piese fabricate în afara SUA.

Însă guvernul scoate în evidenţă penuria provocată de pandemia COVID-19, care a arătat slăbiciunile sistemului, şi a explică faptul că vrea să evite "să fim puşi în poziţia în care am depinde de ţări care nu au aceleaşi interese ca noi pentru livrările de materiale esenţiale".

Referirea indirectă este la China, ale cărei produse inundă întreaga lume, notează AFP. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te