Banca Mondială: politicienii români pierd voturi din cauza sistemelor de protecție socială

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 22.10.2018 - 15:23
Foto: Getty Images

Economistul-șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Hans Timmer, a declarat că guvernul românesc ar trebui să regândească întregul sistem de protecţie socială din România, iar autorităţile ar putea lua în calcul inclusiv renunţarea la cota unică.

SHARE

“Motivul pentru care politicienii pierd voturi din zona populaţiei tinere este faptul că sistemele de protecţie socială nu mai sunt valabile, astfel că ţările trebuie să-şi regândească sistemele sociale şi reglementările de pe piaţa muncii, aşa încât să nu mai fie avantajaţi doar cei cu joburi permanente”, a spus el, prezentând concluziile unui studiu al băncii pe această temă, potrivit Agerpres.
Timmer a arătat că piaţa muncii a evoluat, odată cu tehnologia, iar tinerii nu mai au, ca pe vremuri, joburi clasice, permanente, de unde să iasă la pensie.
“Nu venim cu recomandări specifice, dar guvernele şi societăţile vor trebui să regândească reglementările existente pe piaţa muncii, să le facă mai flexibile, ca să pregătim toată societatea pentru ce va urma. Nu poţi să rămâi cu reglementările din economia veche, de până acum”, a subliniat el.
Reprezentantul Băncii Mondiale s-a referit şi la cota unică, adoptată de mai toate statele est-europene, precizând că trebuie analizat inclusiv dacă acest sistem mai este de actualitate.
“Sfatul nostru ar fi să regândiţi tot sistemul de taxare a pieţei muncii, în coordonare cu alte state din regiune, nu doar să faceţi mici schimbări. Nu vă putem spune noi care este soluţia, dar trebuie să analizaţi totul, inclusiv cota unică şi dacă ar fi bine să implementaţi un sistem de taxare progresivă, adică cei care un venit mai mare să plătească mai mult”, a susţinut Timmer.
Timmer a mai spus că România ar trebui să se concentreze pe creşterea economică pe termen lung și să fie foarte prudentă pe termen, întrucât pericolele sunt aproape.
“Vedem progrese în economia ţărilor din regiune, rata şomajului este mică, chiar mai mică decât cea dinainte de criza economică globală, ceea ce este valabil şi pentru România. Deficitul de cont curent a scăzut, în multe ţări sistemele fiscale sunt mai sănătoase, iar poveştile sunt de succes. Dar suntem foarte îngrijoraţi cu privire la unele aspecte”, a spus expertul.
Acesta a mai vorbit despre schimbările tehnologice şi cum ele ne vor duce „pe un teritoriu necunoscut”. „Pericolul se apropie într-un fel pe care nu l-am văzut destul de des în trecut. Iată de ce este foarte important să fiţi foarte prudenţi în politicile pe care le adoptaţi. Să nu creşteţi deficitul de cont curent, să aveţi sub control situaţia fiscală, să aveţi un sector bancar foarte stabil şi să aveţi grijă ca datoriile din sectorul privat să scape de sub control, pentru că veţi avea nevoie de toate plasele de siguranţă în următoarea perioadă”, a continuat Timmer.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te