Austria tergiversează intrarea României în Schengen. Firmele sale fac miliarde în țara noastră

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.11.2022 - 15:10
OMV Petrom este unul din cei mai importanți investitori austrieci în România- Foto: romania-insider.com

Oficialii austrieci se opun, cel puțin la nivel declarativ, aderării României la Spațiul Schengen. Ei acuză țara noastră că nu gestionează bine fluxul de imigranți. Totuși, firmele austriece fac afaceri bănoase în România, care pot fi afectate dacă nu intrăm în Schengen.

SHARE

„România, Bulgaria și Ungaria lasă migranții ilegali să le treacă granițele”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer (ÖVP), după ce ministrul său de Interne s-a opus extinderii Spațiului Schengen.

„Nu simțim aproape nicio presiune asupra migrației din Croația către nord. Deoarece Croația îndeplinește protecția frontierei într-o manieră exemplară, nu văd nicio problemă acolo. Țările sunt votate individual. Avem 100.000 de oameni care au trecut granița neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrați de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și trebuie să avem grijă de el", a spus Nehammer.

El a făcut această declarație cu o zi înainte de o vizită la Zagreb, prilej pentru a lăuda Croația pentru modul în care-și gestionează frontierele.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, va merge în următoarele zile în Austria pentru a se întâlni cu omologul său austriac Gergard Karner.

Surse guvernamentale ne-au precizat că Austria nu are o problemă cu integrarea României în Schengen, ci dorește să atragă atenția Comisiei Europene să gestioneze situația imigrației pe ruta balcanică, care o afectează în mod direct, nu doar pe ruta de sud, prin Marea Mediterană. „Austria se simte ignorată și a vrut să tragă un semnal de alarmă”, au precizat sursele guvernamentale.

Investitori de top

Într-un raport dat publicității de către Banca Națională în octombrie 2022, Olanda, Germania și Austria conduc în topul investițiilor străine directe în România (ISD), cu aproape 35% din totalul de peste 100 de miliarde de euro, investiții directe în 2021:

Olanda (22,1% din soldul total ISD)- 22,182 miliarde de euro;
Germania (12,5%)- 12,549 miliarde de euro;
Austria (12,2 %)- 12,280 miliarde de euro;
Italia (7,5 %)- 7,530 miliarde de euro;
Franța (6,5 %)- 6,945 miliarde de euro;
Cipru (6,3 %)- 6,338 miliarde de euro.

Austria se află pe primul loc în topul investitorilor care au ales proprietăți imobiliare comerciale în România anul trecut, cu circa o treime din achiziții, conform Fortim, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate. Pe locurile doi și trei se află Cehia și Ungaria.

În 2021, companiile austriece au cumpărat active imobiliare - birouri și spații de retail în valoare totală de 323 milioane de euro, pe locul doi fiind investitorii din Cehia, cu un total de 173 milioane de euro și pe locul trei cei din Ungaria, cu 150 milioane de euro. 

Schimburi comerciale

Conform datelor statistice de la 30 noiembrie 2021, valoarea schimburilor comerciale româno-austriece a fost de 4.585,31 milioane euro, din care export 1.732,85 milioane euro şi import 2.852,46 milioane euro, soldul balanţei comerciale fiind ȋn continuare negativ (-1.119,61 milioane euro), precizează MAE.

Volumul schimburilor bilaterale a avut, pe ansamblu, o evoluție pozitivă: creștere cu 23,29% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, din care exportul a crescut cu 25,86% (Austria ocupă locul 12, pondere 2,54% din total exporturi), iar importul a crescut cu 21,77% (Austria ocupă locul 10, pondere 3,19% din total importuri). Ponderea Austriei în totalul schimburilor comerciale ale României este de 2,91%, ea situându-se pe locul 10 în topul partenerilor comerciali.

În privinţa comerţului exterior cu servicii, România are avantaj comercial faţă de Austria. Chiar dacă pandemia a afectat volumul schimburilor comerciale la nivelul anului 2020, importurile de servicii din România au fost ȋn valoare de 1.455 milioane euro (ȋn scădere cu 12,7% faţă de anul 2020), ȋn timp ce valoarea serviciilor exportate de Austria către România a fost de 847 milioane euro (ȋn scădere cu 20,6%), generând pentru România un surplus comercial de 608 milioane euro (598 milioane euro în 2019). La nivelul primului semestru al anului 2021, România are un avantaj comercial de 397 milioane euro.

Cifra de afaceri și profiturile investitorilor austrieci în România

OMV

Raiffeisen Bank și BCR-Erste nu și-au declarat cifrele de afaceri și profiturile.

Raiffeisen Bank

BCR- Erste

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te