Anumite categorii de angajați ar putea obține prețuri mai mici la apartamente și case la credite

DE Alexandra Lupascu | 17.03.2024 - 19:11
Anumite categorii de angajați ar putea obține prețuri mai mici la apartamente și case la credite Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Programul Noua Casă ar trebui modificat, lăsat la nivelul administraţiei locale, iar prin intermediul acestuia să poată fi cumpărate case de către categorii profesionale unde România înregistrează un deficit, precum medici sau profesori.

SHARE

Sergiu Manea, CEO-ul Băncii Comerciale Române, spune că programul Noua Casă ar trebui modificat, lăsat la nivelul administraţiei locale, iar prin intermediul acestuia să poată fi cumpărate case de către categorii profesionale unde România înregistrează un deficit, precum medici sau profesori.

„Eu aş schimba programul şi aş face affordable housing (locuinţe la preţuri accesibile – n.r) şi aş ţinti affordable housing unde avem deficite calitative: infirmiere, asistente medicale, medici, învăţători, profesori, în comunităţi şi aş duce programul la nivelul administraţiilor locale.

Anumite categorii de angajați ar putea obține prețuri mai mici la apartamente și case la credite

Întrebat despre evoluția creditării, Sergiu Manea a spus că este în creștere, însă problema o reprezintă numărul redus de companii bancabile.

„Eu cu intermedierea am următoarea problemă, nu cred că o vom rezolva pe canalul creditului bancar dintr-un motiv foarte simplu, şi asta v-o spun pentru că resimt în fiecare zi competiţia din piaţă.

Citește și: Impozitul de 10% pentru concediile medicale, eliminat în Senat. Ciolacu: „Descurajăm abuzul”

Am credita orice companie creditabilă. Problema este că spre deosebire de acum 15 ani sunt nişte reguli foarte, foarte strânse, pe care trebuie să le urmăm.

În alte ţări, numărul potenţialilor împrumutaţi din zona antreprenorială, companii mici, medii, mari este mult mai mare decât este în România, raportat la produsul intern brut.

Atunci când vorbesc despre piaţa de capital, în sens larg, mă gândesc că aceasta ar putea antrena potenţiala, să spunem, bancabilitate, nivel doi, trei, a acestui mediu antreprenorial pe care încercăm să-l creăm, pentru că noi vorbim acum de mediu antreprenorial 4.0”, a spus Sergiu Manea.

Care sunt condițiile

Directorul BCR a mai spus că bilanțul BCR a crescut din 2019 în fiecare an peste produsul intern brut nominal.

Citește și: Când s-au născut pensionarii care vor avea pensie mai mică la recalculare? Două exemple concrete

„Nu peste produsul intern brut real, ci peste produsul intern brut nominal. Şi nu a crescut numai din mărimea volumului la nivel de un credit, un wallet, ci din creşterea relaţiilor de creditare.

Deci practic relaţiile noastre de creditare au crescut cu 25% de atunci şi până acum. Au crescut şi volumele la nivel de simplu ticket”, a explicat directorul BCR.

L-aş lăsa la nivelul comunităţii şi la nivelul în care comunitatea administrativă îşi vede interesele strategice şi să direcţioneze”, a afirmat Sergiu Manea, în cadrul unei întâlniri cu presa, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te