Ce se întâmplă cu românii care au salariul de 4.000 de lei de la 1 iulie? Pot rămâne fără bani

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 01.07.2024 - 15:14
Ce se întâmplă cu românii care au salariul de 4.000 de lei de la 1 iulie? Pot rămâne fără bani Foto: PExels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Creșterea salariului minim pe economie va aduce numai probleme angajaților din anumite sectoare de activitate, mai ales acelora care se încadrează la plafonul de 4.000 de lei.

SHARE

În România există 1,5 milioane de angajați care lucrează pe salariul minim pe economie. Printr-o Hotărâre de Guvern aprobată în luna iunie, această categorie de lucrători primesc începând de astăzi, 1 iulie, mai mulți bani. 

Salariul minim pe economie este de 3.700 de lei brut, creșterea fiind de 12,12% față de nivelul de 3.300 de lei cât a fost până acum. 

Conform noii legi, 300 de lei nu sunt taxați la acea sumă, motiv pentru care un angajat care are un salariu minim pe economie va primi o sumă de 2.363 lei începând de la 1 iulie.

Majorarea venitulului minim pe economie este o regulă impusă și de Uniunea Europeană motiv pentru care România a fost nevoită să crească veniturile românilor. 

Ce se întâmplă cu românii care au salariul de 4.000 de lei de la 1 iulie? Pot rămâne fără bani

„Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum.

Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri,etc.)”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Situația stă un pic diferit când vine vorba de românii care iau tichete de masă.

Tichetele de masă, o problemă

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (CNIPMMR) au explicat, în nenumărate rânduri, că dacă Guvernul majorează salariul minim la 3.700 lei, de la 1 iulie, şi crește la 300 de lei suma care nu este impozitată, dar menține totuși la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda aceste beneficii, este posibil ca anumiți angajați să primească salarii mai mici.

Citește și: Salariu de 4.000 € plus cazare, masă și bacșiș. Jobul ideal pentru cei care iubesc să călătorească

„Cu mare drag să dai la angajați bani mai mulți la salarii, dar să ajungă toți în buzunarele lor. În condițiile în care statul nu știe ce să facă să ajunga la ei.

Suntem nemultumiți de această măsura. Salariul minim, dacă l-ar pune până la 5.000 de lei, nu impozitam nimic, chiar ar fi o măsură benefica pentru mediul de afaceri”, a declarat Neculai Vițelariu, președinte Patronatul IMM-urilor din Regiunea de Nord-Est.

Pentru ca angajații care au salarii de peste 4.000 de lei să nu sufere tăieri salariale, Guvernul a decis ca tichetele de masă și indemnizația de hrană vor fi excluse.

Angajatorii sunt presați de taxe și impozite

"Pentru protejarea puterii de cumpărare a angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie, Guvernul a modificat reglementările referitoare la aplicarea facilităţilor pentru acordarea unor beneficii salariale.

În speţă, pentru acordarea facilităţii fiscale privind neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii a sumei de 300 de lei pe lună, s-a decis că vor fi excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei contravaloarea tichetelor de masă sau a indemnizaţiei de hrană acordată potrivit legii, pentru perioada iulie - decembrie 2024", a precizat Constantin la finalul şedinţei de Guvern.

Citește și: EXCLUSIV Câți muncitori străini lucrează în România. De unde au venit cei mai mulți și ce meserii au

Cu toate acestea, reprezentanții mediului privat spun că odată cu creșterea salariului minim pe economie unele firme nu vor mai putea susține financiar costurile cu angajații și vor restrânge activitatea. 

Persoanele care lucrează în confecții sunt cele mai afectate de noile măsuri fiscale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te