Angajament ratat: declarația de beneficiar real trebuie depusă până la 1 octombrie

DE Valentin Mirică | Actualizat: 13.09.2021 - 16:45
Foto: startupcafe.ro

În mai, guvernul Cîțu a amânat, până la 1 octombrie, depunerea declarației de beneficiar real, dar de atunci nu s-a mai petrecut nimic, așa că ONRC anunță că acest document trebuie transmis.

SHARE

La 9 septembrie, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a transmis că declarația de unic beneficiar trebuie depusă până la 1 octombrie.

Citește și: Cea mai mare fraudă școlară din România: elevi de nota 4, absolvenți de 12 clase cu bac inclus

“Vă reamintim că, la data de 01 octombrie 2021, se împlinește termenul de depunere a declarației anuale privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului, prevăzut la art. 56 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 43/2021 pentru prelungirea termenului de depunere a declarației anuale privind beneficiarul real al persoanei juridice, prevăzut la art. 56 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative“, a anunțat ONRC.

Un membru PNL, Bogdan Glăvan, fost președinte al Fondului de Contragarantare, a descris cum se depune declarația, la Registrul Comerțului: “Lumea se grăbește să depună la RECOM celebra declarație de beneficiar real. Ei bine, la RECOM București, nici nu te primește în sediu, este doar un nene (fără nici o insignă oficială) la ușă, care îți ia declarația și o pune într-o cutie mare ca o urnă de vot, inscripționată mare BUCUREȘTI. Nu îți dă nici o dovadă că ai depus declarația. Noaptea minții“.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, la inițiativa căruia s-a amânat până în decembrie declarația de beneficar real, a scris, în iulie, că formularul s-a simplificat: “Depunerea declarației de beneficiar real a fost simplificată.

Anul acesta a fost reintrodusă declarația de beneficiar real. Din păcate, Uniunea Europeană solicită ca anul acesta companiile românești să depună declarația de beneficiar real, astfel încât registrul central să fie complet.

Vestea bună este că, după depunerea acestei declarații anul acesta, de anul viitor revenim la sistemul mai simplu pe care l-am propus: se va depune declarația doar când au loc schimbări, nu în fiecare an (...)

Citește și: Oraș chinez cu 3,2 milioane de locuitori, în lockdown din cauza a 35 de cazuri de COVID

Noua declarație are doar o pagină și jumătate, este mai ușor de completat și nu trebuie însoțită de alte cereri, cum ar fi „cererea pentru depunerea declarației de beneficiar real”. Ea poate fi depusă fie în persoană, fie trimisă prin poștă sau e-mail cu semnătură electronică până pe 1 octombrie.
După ce România își va îndeplini obligația față de Comisia Europeană de a avea acest registru completat, vom putea elimina definitiv declarația anuală“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te