ANAF montează case de marcat electronice şi la automatele comerciale

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.04.2024 - 10:01
ANAF montează case de marcat electronice şi la automatele comerciale - Foto: INQUAM PHOTOS/Ioana Fredi-Avram

ANAF montează case de marcat electronice şi la automatele comerciale. Firmele ce livrează bunuri sau servicii, prin automate comerciale, au de la 1 octombrie obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale.

SHARE

ANAF montează case de marcat electronice şi la automatele comerciale. Firmele ce livrează bunuri sau servicii, prin automate comerciale, au de la 1 octombrie obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF).

Măsurile sunt prevăzute la art. 3, alin. (2), din OUG 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

ANAF montează case de marcat electronice şi la automatele comerciale

Ce anunţă ANAF, despre dotarea cu AMEF, mai jos.

"Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea unor termene.

Citeşte şi: ANAF face teste pe banii antreprenorilor. Cât cere mediul de afaceri pentru amânarea amenzilor

Astfel, începând cu data de 01 octombrie 2024, operatorii economici care nu vor respecta obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF, în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancționați cu:

Citeşte şi: De ce inspectorii ANAF vor deveni la propriu spaima evazioniştilor

► amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei;

► confiscarea sumelor nejustificate;

► suspendarea activității operatorului economic, la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator.

Scopul AMEF-urilor, deocamdată ratat

Introducerea caselor de marcat de tip AMEF, care transmit în timp real, tranzacţie cu tranzacţie, datele la ANAF, este în realitate un deziderat neîmplinit nici azi.

Ca şi datele adunate în e-factura, şi acestea ar trebui fructificate, fiind folosite de experţii ANAF ca big data, pentru a depista riscurile de evaziune şi a se duce în control exact acolo un de este nevoie.

Totuşi, nici până acum datele acestea nu sunt folosite, ci stocate pe harduri, în cantităţi extraordinar de mari, şi rămân nefolocite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te