"Dacă vrem să închidem în 3%, în 2024, n-avem decât recesiune de făcut", pe care România a reuşit să o evite până acum, spune Câciu, care a fost ministrul Finanţelor Publice din partea PSD, înaintea lui Marcel Boloş, independent susţinut de PNL.
”Aşa am construit bugetul, pentru înscriere pe 4,4% deficit, însă primele luni au arătat o încetinire a veniturilor bugetare, ceea ce înseamnă că deficitul nostru se duce spre 5 – 5,5% anul acesta”, a declarat demnitarul.
Adrian Câciu: Deficitul nostru se duce spre 5% – 5,5%
Acesta a precizat că se discută constant cu Comisia Europeană pe această temă.
”Dacă vrei să ai creştere economică în continuare, cu austeritate nu obţii creştere economică. Cu austeritate, întotdeauna o să ai contracţie economică. Austeritatea se referă la scăderea cererii.
Când pică cererea, o să ai contracţie economică că oferta o să dea faliment”, a explicat Adrian Câciu, la Euronews.
Citeşte şi: Deficitul bugetului general consolidat al României a crescut cu 10 miliarde de lei față de 2022
Întrebat cât ne mai aşteaptă CE cu deficitul acesta mare, ministrul a afirmat:
”În discuţiile pe care le avem cu CE (...) un an de zile nu este nicio problemă să obţinem o prelungire a procedurii, adică să închidem deficitul la 3% în 2025, deci o ajustare mai graduală”.
Citeşte şi: La ce valoare a ajuns deficitul bugetar? Boloș spune că suma îngrijorează Comisia Europeană
”Am evitat recesiunea şi este o ştire pe care lumea o trece cu vederea. Europa este în recesiune, România nu este în recesiune, are a doua creştere economică din Europa.
Dacă vrem să închidem în 3% în 2024, n-avem decât recesiune de făcut. Asta înseamnă că toată lumea va plăti un preţ care e incorect faţă de oameni şi e vina celor care au făcut deficitul acela mare de 9,4%”, a mai declarat ministrul Fondurilor Europene.