9.000.000 de lei - miza unui proces ce ar putea lăsa statul român fără zeci de miliarde. În decembrie 2022, traderul și furnizorul local Axpo Energy SA, controlat de conglomeratul elvețian omonim, a dat în judecată Guvernul, Ministerul Finanțelor și ANAF.
Axpo a reclamat că supraimpozitarea tradingului este neconstituțională, solicitând obligarea pârâților la plata cu titlu de daune-interese a sumei evaluate preliminar în cuantum de 8.983.755 de lei.
9.000.000 de lei - miza unui proces ce ar putea lăsa statul român fără zeci de miliarde
Aceasta reprezintă prejudiciul înregistrat sau care estimează că va fi înregistrat de reclamantă, în cursul anului 2022 și 2023, cu titlu de contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.
În Elveția, compania-mamă primise de curând, de urgență, de la Guvernul federal de la Berna, o linie de credit de stat în valoare de 4 miliarde de franci elvețieni.
Aceasta după ce scumpirea galopantă a energiei, pe piețele europene, după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, majorase substanțial, la niveluri fără precedent, necesarul de garanții financiare.
Citeşte şi: Cât vor crește facturile la energie după 1 aprilie? Furnizorii au trimis notificări
Jucătorii de pe piaţa de profil sunt obligați să le depună, pentru a-și menține contractele în derulare și pentru a putea să continue să tranzacționeze energie.
Statul a recunoscut recent că va trebui să restituie banii încasați din supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, declarată recent ca fiind neconstituțională.
Este vorba cel puțin despre companiile care au atacat prevederea legală în instanță, însă și despre suprataxarea traderilor de energie și gaze, prin aceeași contribuție, a fost reclamată ca încălcând Constituţia.
Citeşte şi: Factura de energie electrică se va mări, luna aceasta. Care este cauza?
Aceasta a fost impusă începând cu 1 septembrie 2022 și constă în 98% din veniturile reprezentând marja pozitivă dintre prețurile de vânzare și cele de achiziție de energie și gaze înregistrate de traderi.
Aceasta se înmulţeşte cu cantitățile livrate lunar, fiind scutite însă de supraimpozitare tranzacțiile de import, conform Profit.ro.
La fel ca încasările din suprataxarea producătorilor, banii au fost folosiți la compensarea furnizorilor de energie și gaze, pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori.
Inițial, până în decembrie 2022, importurile nu erau exceptate, iar la tranzacțiile de export, marja de profit era taxată 100%.