700.000 de angajați au salarii mai mari în iulie. Majorarea este de 270 lei pentru anumite categorii

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 30.05.2024 - 16:17
700.000 de angajați au salarii mai mari în iulie. Majorarea este de 270 lei pentru anumite categorii Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Majorarea salariului minim pe economie, care ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 iulie, se lasă aşteptată. Astfel, salariile a peste 700.000 de angajaţi români nu mai cresc de luna viitoare.

SHARE

Executivul nu a primit avizele necesare pentru adoptare, iar proiectul nu mai este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi. În continuare, însă, sunt discuţii privind scutirea de taxe pentru salariul minim.

Această majorare a salariului minim a fost discutată în coaliție și promisă de Guvern, însă nu se află pe ordinea de zi a ședinței. 

Motivul este acela că nu sunt toate avizele necesare, lipsește testul IMM. Fără acest test, actul nu poate intra în procedură legislativă, nu poate fi avizat de celelalte ministere. 

Guvernul trebuie să aștepte ca Ministerul Economiei se termină acest test al IMM, care este de fapt un sondaj pe care statul îl face în rândul firmelor, pentru a vedea care va fi impactul creșterii salariului minim, scrie Antena3.

700.000 de angajați au salarii mai mari în iulie. Majorarea este de 270 lei pentru anumite categorii

După ce acest test este finalizat, trebuie să se pună de acord cât anume vor scuti de taxe. 

În momentul de față, salariul minim pe economie brut este de 3.300 lei. Acest lucru înseamnă că în mână oamenii primesc 2.080 lei.

Citește și: Jobul care oferă românilor salariu de 100.000 € pe an, muncind de acasă. Să aibă simțul umorului

Sunt două variante pe masă: atât premierul, cât și patronate le-au cerut să fie scutiți de taxe 300 lei din salariul minim. Asta înseamnă că această scutire ar oferi angajaților un salariu net de 2.352 lei. 

În prezent, scutirea de taxe este de 200 lei și expiră la finalul lunii iunie. De aceea, trebuie să pună de acord și Ministerul Finanțelor să vină cu cifre pentru această scutire de taxe de 300 lei. 

Citește și: Salariu de 2.700 € lunar pentru un job într-un mare aeroport din Europa. Ce trebuie să faci

Ce prevede reforma fiscală

Vor rămâne scutite de taxe firmele până la finalul acestui an, iar de anul viitor trebuie să intre în vigoare o nouă reformă fiscală prin care statul să crească încasările la bugetul de stat. 

Practic, PNL și PSD s-au certat pe o diferență de 45 lei. Liberalii au cerut ca statul să suporte mai mult, să scutească de taxe 300 lei, în timp ce la nivelul social-democraților au fost ezitări și au cerut ca mai întâi să vadă cifrele.

Citește și: Țara din Europa care ne ademenește medicii. Salariu de 8.000 €/lunar pentru specialități esențiale

În urma acestei negocieri, practic, angajații cu cel mai mic salariu reușesc să câștige 45 lei în plus. Ce înseamnă asta? Înseamnă 1,5 lei pe zi, atât câștigă în plus, dacă merg pe această formulă.

Creșterea salariului minim pe economie ar urma să producă efecte, pentru că de salariul minim pe economie sunt legate și indemnizațiile persoanelor cu handicap, și punctul de amendă care odată cu creșterea salariului minim ar putea crește și el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te