Săptămâna aceasta, Eurostat a publicat date privind prețurile locuințelor, pentru ultimul trimestru din anul trecut, în statele UE.
Rata de creștere anuală a prețurilor locuințelor este în avans sau este deja la niveluri foarte ridicate, în întregul Spaţiu Economic European.
Singura excepție este România, unde creșterea anuală a prețurilor la locuințe, în T4 2024, a fost de 4%, în prezent sub media UE de 4,9%, anual.
4% este ritmul creşterii preţurilor la locuinţe, în România. E cel mai scăzut din Europa
Aceasta reprezintă o încetinire, față de prima jumătate a anului (6,1%, anual). Rata de creștere a scăzut și în Croația, Ungaria și Polonia. Cu toate acestea, creșterile anuale ale prețurilor rămân cu două cifre, în toate cele trei țări.
Încetinirea din Polonia este cea mai pronunțată, ca urmare a eșecului coaliției de guvernare de a conveni asupra reintroducerii unei scheme de credit ipotecar subvenționat, pentru cumpărătorii la prima achiziţie.
Ratele de creștere din Cehia (8,4%), Slovenia (8,5%) și Slovacia (7,9%) se apropie încet de o valoare procentuală cu două cifre.
Citeşte şi: Ce se întâmplă anul acesta cu preţurile locuinţelor? Un segment de piaţă devine tot mai important
Aceste creșteri se datorează în principal scăderii ratelor ipotecare, pe măsură ce condițiile de politică monetară sunt tot mai relaxate.
"În opinia noastră", spune Erste Group, "se așteaptă ca prețurile locuințelor să continue să crească, în mare măsură în funcţie de deciziile băncilor centrale din regiune".
Blocuri de locuinţe în Bucureşti - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin
Dar surse din piaţa românească par a fi mai optimiste pentru dezvoltatori şi pesimiste pentru cumpărători. Indicele IMOB, al website-ului de specialitate imobiliare.ro, arată o creştere, în luna treia a acestui an (martie), faţă de februarie, de +3,1% (61 €/mp).
Prețuri mai mici în imobiliare
Citeşte şi: România va avea locuinţe mai ieftine, calde. Planul revoluționar al UE cu impact pe piața imobiliară
De asemenea, anualizat (martie la martie), indicele IMOB este +17,5% (adică 298 €/mp). În Raportul Trimestrial pentru finalul anului trecut, Unicredit Bank România spune că "tranzacțiile imobiliare ar putea începe să crească iar, după contracția așteptată anul acesta".
Riscurile inflaţioniste par a fi, anul acesta, destul de moderate. "Am revizuit în scădere estimarea noastră privind creșterea economică pentru anul 2024, la 1,7%, din cauza evoluției slabe din primul semestru al anului", spune Unicredit.
De asemenea, din cauza "revenirii mai lente a economiei UE, comparativ cu așteptările noastre, însă estimarea pentru anul 2025 a fost revizuită în creștere la 1,9%, datorită efectelor de bază".
Sectorul privat va dispune de mai puține fonduri anul viitor, ceea ce va conduce la o încetinire a consumului, însă este probabil ca investițiile să susțină în continuare creșterea economică și să vedem o revenire a exporturilor.
De asemenea, spune Unicredit, "am putea vedea o evoluție mai bună în sectorul Construcțiilor, al tranzacțiilor imobiliare și în industrie".