Prețurile locuințelor și-ar putea încetini ritmul de creștere, pe parcursul acestui an, după o perioadă în care ele au urcat relativ mult, în ultimii ani.
Apartamentele s-au scumpit la nivel național cu 13% pe parcursul anului trecut. Într-unele dintre marile orașe din țară majorările au depășit, însă, cu mult acest prag.
În Brașov, de exemplu, s-a înregistrat un avans la nivelul prețurilor de 20%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile au continuat să crească și în 2025.
Ce se întâmplă anul acesta cu preţurile locuinţelor? Un segment de piaţă devine tot mai important
La începutul lunii martie se putea observa deja un avans cu 4% în prețul solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru locuințele scoase la vânzare față de finele lui 2024.
După evoluțiile înregistrate în primele trei luni, anticipăm că pe parcursul acestui an vom continua să vedem majorări ale prețurilor locuințelor, în special în principalele centre urbane ale țării.
Citeşte şi: Câte locuinţe asigurate obligatoriu avem acum, în România? Poţi rămâne fără nimic, într-un minut
Acolo, și cererea se menține la un nivel ridicat. Creșterea va fi, însă, una mai temperată, ritmul înregistrat în 2024 nefiind unul sustenabil pe termen lung.
„În marile orașe, unde cererea rămâne ridicată, vom continua să vedem majorări de preț, însă într-un ritm mai moderat, întrucât avansul puternic din 2024 nu este sustenabil pe termen lung.
Citeşte şi: Cât costă asigurarea obligatorie de locuinţe? Ce acoperă? Cât e amenda dacă nu o faci?
De asemenea, contextul incert contribuie la o temperare a entuziasmului cumpărătorilor. Dar, tocmai aceasta este perioada în care ne putem afla în fața unor oportunități de achiziție“, a declarat Daniel Crainic, citat de Economica.net.
Segmentul chiriilor are potențialul de a deveni tot mai puternic în România, odată cu majorarea prețurilor locuințelor și cu interesul în creștere acordat de către dezvoltatori proiectelor de tip buid-to-rent.
Citeşte şi: Bani de la Stat pentru românii care au această categorie de locuințe. Buget de 7.500.000.000 de lei
Această revenire a pieței închirierilor vine după o perioadă în care randamentele obținute de proprietari au scăzut.
Chiar dacă nu au rămas pe loc, sumele solicitate chiriașilor au avansat într-un ritm mult mai lent decât prețurile de vânzare ale locuințelor.
Faţada unui bloc modern de locuinţe - Foto: Freepik/wirestock
Chiriile pentru apartamentele cu 2 camere, cele mai căutate proprietăți în rândul chiriașilor care au și cea mai mare pondere în ofertă, au crescut în ultimul an cu 5%-11%, în marile orașe.