25 de ani de energie nucleară în România. Președintele Iohannis a mers la Cernavodă

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.10.2021 - 18:26
Președintele Iohannis a mers la Cernavodă pentru a marca

După 25 de ani de la punerea in funcțiune a primului reactor nuclear, Nuclearelectrica asigură aproximativ 20% din necesarul de consum și 33% din energia curată la nivel național.

SHARE

În 25 de ani, Nuclearelectrica a livrat în sistemul energetic național peste 200 milioane de MWh la un factor de capacitate de peste 90%, evitând eliberarea în atmosferă a peste 170 milioane tone de CO2.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a livrat de la punerea în funcțiune până în prezent 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel național în 25 ani. Totodată, de la punerea în funcțiune până în prezent U1 a evitat eliberarea în atmosferă a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.

„Energia nucleară asigură în prezent în România 11.000 locuri de munca, are o cifră cumulată de afaceri anuală de aproximativ 600 milioane Euro și o contributie în PIB de 5,7 miliarde Euro. Este o sursă de energie curată, rezilientă și accesibilă.

Pentru cei 25 de ani de operare cu mult profesionalism, le mulțumesc colegilor mei pentru fiecare zi de muncă, dedicație, implicare! În acceași măsură, sunt mândru că împreună generăm energie curată la standarde de excelență și contruim un viitor durabil pentru generația următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, director general al SN Nuclearelectrica SA

Președintelui României, Klaus Iohannis, a mers la  Cernavodă, cu ocazia celebrării a 25 de ani de operare a Unității 1 CNE Cernavodă.

„Am ținut în mod special să revin astăzi aici, pentru a marca împreună cu dumneavoastră cei 25 de ani de funcționare a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Această unitate a asigurat, până în prezent, 9% din consumul național de energie electrică și dorim să contribuie în continuare la securitatea energetică a țării noastre.

Cu această ocazie, transmit felicitări specialiștilor care  și-au adus contribuția, de-a lungul celor 25 de ani, la operarea în condiții de fiabilitate și maximă siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale de acest tip din lume.

Eforturile și profesionalismul dumneavoastră sunt recunoscute și certificate la nivel internațional, țara noastră fiind un exemplu de performanță și excelență pentru profesioniștii care activează în energetica nucleară civilă”, a menționat Klaus Iohannis.

În contextul măsurilor de decarbonare și tranziție energetică, noile capacități nucleare, atat cele de mari dimensiuni, CANDU, cât și reactoarele modulare mici, vor acționa ca un motor de relansare economică, creare de locuri de muncă, păstrare în țară a expertizei și utilizarea avantajoasă a expertizei dobândite în cei 25 de ani de operare și vor contura poziția României la nivel regional.

„Viitorul industriei nucleare se clădește pornind de la expertiza acumulată în cei 25 de ani de operare, de aceea Nuclearelectrica va utiliza această expertiză câstigată din operarea reactoarelor CANDU pentru viitoarele capacități nucleare, convenționale sau de ultimă generație. În scenariile analizate de International Energy Agency, cererea de energie va crește cu 2,1% pe an până în 2040, în special în țările dezvoltate. Ponderea energiilor fără emisii de carbon este estimată să crească de la 36% astăzi la 52% până în 2040”, a precizat Cosmin Ghiță, director general SNN.

Decarbonarea nu se poate realiza fără energie nucleară, iar proiectele de investiții ale SN Nuclearelectrica SA  sunt gândite și realizate pentru sistem energetic rezilient, bazat pe surse curate de energie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te