VIDEO România neîmblânzită, proiectat în peste 30 de țări în primii doi ani de la lansare

DE Newsweek România | Actualizat: 30.03.2020 - 12:49

Documentarul România neîmblânzită, lansat pe 18 martie 2018, și-a încheiat al doilea an de viață cu un bilanț însumat de 94 de proiecții, evenimentele des-fășurându-se în 34 de țări.

SHARE

Beneficiind de două versiuni (în limba română, cu vocea lui Victor Rebengiuc, și în limba engleză, cu vocea actorului britanic Mark Strong), lungmetrajul despre flora și fauna din Munții Carpați și Delta Dunării a fost arătat pentru prima dată  în primăvara lui 2018, la unul dintre cele mai reputate festivaluri internaționale de film documentar: The Environmental Film Festival in the Nation’s Capital (Washington).  

În cei doi ani scurși, proiecții ale peliculei au avut loc în 2 țări din Africa (Africa de Sud, Tunisia), în 8 țări din Asia (Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Indonezia, Iordania, Japonia, Kazahstan, Turcia), în 17 de țări din Europa (Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria) și în 7 țări din America (Argentina, Columbia, Costa Rica, Jamaica, Mexic, Peru, Statele Unite).

După avanpremiera de la Washington, cele mai importante proiecții au fost programate la Londra (în mai 2018, documentarul a fost prezentat în cadrul unui eveniment găzduit de B.A.F.T.A.), la Amman (în septembrie 2018, România neîmblânzită deschizând Festivalul Filmului European din Iordania), la Ludwigsburg (în iulie 2019, în cadrul festivalului german NaturVision) și la Ciudad de México (în noiembrie 2019, la faimosul Teatro María Tereza Montoya). Cu ocazia festivalului NaturVision, lungmetrajul a căpătat, de altfel, și premiul pentru cea mai bună coloană sonoră într-un film documentar.

Alte distincții din acești ani sunt „Trofeul de argint pentru luptă împotriva schimbării climatice“ (în iunie 2019, la Deauville Green Awards, Franța) și premiul „Descoperirea anului“ oferit, în februarie 2020, compozitoarei britanice Nainita Desai de către Asociația Internațională a Criticilor de Muzică de Film (juriul subliniind că a fost impresionat în primul rând de muzica scrisă de artistă pentru România neîmblânzită).

În intervalul martie 2018-martie 2020, cele mai multe proiecții s-au derulat în Polonia (12), Bosnia și Herțegovina (10), Japonia (7) și Peru (6). Un eveniment notabil urma să aibă loc, pe 16 aprilie 2020, la universitatea Sorbonne Nouvelle din Paris, dar a trebuit amânat din cauza epidemiei de coronavirus.

România neîmblânzită, proiect cinematografic al companiei Auchan Retail România, a fost relansat în vara lui 2019 pe câteva dintre marile platforme digitale ale lumii (în primul rând, Amazon Prime Video), ceea ce i-a stimulat considerabil parcursul festivalier.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te