VIDEO Premiera filmului Dacii, la Iași: Amza Pellea, primit ca un star. De ce a lipsit Kirk Douglas

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.01.2023 - 18:16
Kirk Douglas în studiourile unde s-a filmat Dacii - Foto: Arhiva

Înainte de 1989, și mai ales în anii 60-70 de „deschidere”, filmele românești se promovau prin turnee în țară. În acest timp, actorii erau primiți ca adevărate staruri.

SHARE

Dacii este un film istoric româno-francez din 1967, regizat de Sergiu Nicolaescu. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București, în colaborare cu Franco-London Film (Franța). Acțiunea filmului se petrece în preajma anilor 86-88 d.Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia.

Acest film a reprezentat debutul în lungmetraj al regizorului Sergiu Nicolaescu. El se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile.

Videoclipul prezintă apariția actorilor, în frunte cu Amza Pellea, la cinematograful Victoria din Iași în 1966. 

Cienva care comentează la acest videoclip spune că această promovare nu era singulară: 

Exact cum se întâmplă acum în Occident la premiera unui film bun, așa era la mai toate premierele cinematografice românești înainte de revoluție, exact așa cum se vede în acest videoclip.
 
„La premiera filmului Trandafirul Galben sau Masca de argint, nu mai rețin exact titlul filmului, au venit la cinematograful Favorit din Drumul Taberei, printre alți mari actori, Florin Piersic și Sobi Cseh . Actori de nota 10, film de nota 10, spectatori de nota 10! O nebunie! O mare de oameni dornici să schimbe câteva cuvinte cu câțiva dintre actorii lor preferați, actori care nu țineau nasurile pe sus ca acum, actori care își rupeau din timpul lor pentru a aduce multă bucurie în rândul românilor care îi așteptau ca pe pâinea caldă! Așa de frumos era pe timpul împușcatului. Acum dacă te duci la o premieră nu ai loc de "celebrități" și chiar dacă ai avea, nu te bagă în seamă nici un actor care joacă în piesa de teatru sau filmul pentru care are loc premiera, pentru că ei se cred zei sau ceva asemănător... Atât de multe diferențe între atunci și acum...”, spune comentatorul.
 

Americanii au fost respinși

Marele actor Kirk Douglas a venit la Studiourile Buftea pentru a juca în filmul „Dacii”, dar nu și-a găsit loc pentru filmări datorită programului încărcat. Amza Pellea spune că actorii străini luau 100.000 $ pentru apariție și aveau mașini de lux.

„Dacii reprezintă pentru tata (Amza Pellea) un început de drum. Este primul rol principal într-un film istoric. Ştiu despre filmări că au fost grele şi obositoare, dar că el era foarte entuziasmat şi bucuros că a fost distribuit”, a spus actrița.

 Kirk Douglas a fost interesat să joace în filmul românesc, aşa că a venit în România la Platourile Buftea. În final, programul încărcat nu i-a permis să se implice în peliculă.

„Întâlnirea cu Kirk Douglas la Buftea a fost emoţionantă pentru echipa română. Ştiu că Amza a fost foarte amuzat că agentul actorului american a impus ca la fotografia de grup cu actorii români Kirk Douglas, care era mai scund decât Amza, să stea pe un mic scăunel ca să pară de aceeaşi înălţime”, a adăugat Oana Pellea pentru Libertatea.

Citește și: Momit cu 100.000 $ și un Mercedes la scară, Kirk Douglas a refuzat un film de Sergiu Nicolaescu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te