Valeria Seciu, despre întâlnirea cu soțul ei Octavian Cotescu: Era un om bun. Nu avea nimic teatral

DE Alex Darvari | 26.09.2022 - 19:54
Valeria Seciu - FOTO: playtech

Octavian Cotescu, unul dintre cei mai iubiți actori, a decedat în 1985. Soția lui Valeria Seciu nu s-a mai recăsătorit niciodată. A decedat în urmă cu puțin timp. Au avut un copil, călugărit la Muntele Athos.

SHARE

A jucat în numeroase filme și piese de teatru alături de actori ca Toma Caragiu, Dem Rădulescu etc. Împreună cu Coca Andronescu a creat un memorabil cuplu fictiv, originar din Lehliu Gară, Tanța și Costel.

Octavian Cotescu a murit mult prea tânăr. Încă din 1984, Cotescu se simţea rău. Într-o seară, scriitorul Ion Băieşu a intrat, cum obişnuia, în Teatrul Bulandra, în culisele sălii de la Grădina Icoanei. Înainte să înceapă spectacolul, ei beau împreună o cafea, însă de data asta Cotescu nu era entuziasmat. I-a mărturisit că avea vertijuri şi că îi era teamă să joace. Deşi luase deja un calmant, nu îi era mai bine; fusese şi la medic, în urma ameţelilor de pe stradă, scrie cinemagia.

A decedat la puțin timp după ce a coborât de pe scenă.

Citește și: Cotescu: Ultimul spectacol, mai presus de viață. Ce vină are publicul că mi-e rău. A murit în 3 zile

Valeria Seciu nu s-a mai căsătorit și i-a făcut un portret minunat într-un interviu de acum câțiva ani publicat în taifasuri.

- Doamna Seciu, ați urmat cursurile Institutului de Teatru din București între anii 1960-1964, la clasa profesorului Pop Marțian, care îl avea, în acea vreme, asistent pe regretatul Octavian Cotescu. Cum a fost ca profesor cel care v-a devenit ulterior partener de viață?

- A fost un profesor foarte, foarte bun, pentru că avea „școala” Bulandra. Fiind angajat la teatrul din Splai, i-a avut alături pe Lucia Sturdza-Bulandra, Fory Etterle, Clody Berthola, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie și ei aveau un fel anume de a juca, de a privi un text, iar asta l-a ajutat și pe el să fie un bun dascăl, care să știe ce să facă întotdeauna cu un începător.

- Când v-ați îndrăgostit?

- Nu a fost un moment exact, lucrurile s-au petrecut în timp, dar aproape terminasem facultatea, eram în anul IV și, la scurtă vreme după absolvire, în 1964, ne-am căsătorit.

- Cum v-a cucerit?

- Pur și simplu... prin felul lui de a fi...

„Avea o căldură interioară imensă, pe care o degaja natural, fără «teatru»”

- Cum ați descrie anii de mariaj cu Octavian Cotescu?

- A fost o experiență foarte interesantă, pentru că el a continuat să-mi fie profesor, dar a făcut-o într-un mod extrem de delicat. N-am simțit în nicio clipă presiune sau o lecție continuă.

- Pentru ce i-ați fi mulțumit azi, dacă v-ar mai fi fost aproape?

- I-aș mulțumi pentru delicatețea lui, pentru umorul său, pentru bunătatea pe care o avea, dar nu în sensul de a face neapărat fapte bune, ci era bun pur și simplu. Oamenii simțeau asta și erau atrași de farmecul lui, avea o căldură interioară imensă, pe care o degaja natural, fără „teatru”, în jurul său.

- Lumea îl ştie pe marele actor Octavian Cotescu, dar ce le-ați spune despre omul Octavian Cotescu?

- Că a iubit foarte mult oamenii și i-a respectat, avea cultul prieteniei... Mă scuzați, nu mai pot vorbi, mă îneacă plânsul... și amintirile...

O poveste de dragoste

Actrița l-a întâlnit pe actorul și profesorul Octavian Cotescu, pe scena teatrului Bulandra. Actrița a simțit atunci, că cei doi sunt meniți să împărtășească un destin special împreună.

„Obişnuiam să merg foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oara pe Octav, în <Pădurea>, cu Lucia Sturdza Bulandra, Fory Etterle, Jules Cazaban. Aşa m-am apropiat de teatru, auzindu-l, văzându-l pe Octavian Cotescu. Era o certitudine pentru mine ca voi deveni actriţă. Am dat de foarte multe ori ocol Institutului, fără să bat la uşă. Întâi am dat examen la Istorie. Chiar de două ori. Pe urmă m-a pregătit Liliana Tomescu. A fost o mare îndrăzneală. I-am dat pur şi simplu un telefon. Şi a fost de o mare generozitate. Ea mi-a dat din fiinţa ei", a relatat actriţa într-un interviu.

La IATC, Valeria Seciu îl avea profesor pe Octavian Cotescu, dar nu considera potrivit să aibă o relație cu o studentă. Cei doi au așteptat până când actrița a absolvit facultatea pentru a avea o relație sentimentală. “O, foarte romantic ne-am cunoscut. Eu eram studenta îndrăgostită moartă de profesorul ei. Dar și profesorul o iubea pe studentă. însă legătura s-a realizat abia dupa absolvire“, detalia Valeria Seciu într-un alt interviu.

Valeria Seciu a fost cerută în căsătorie de Octavian Cotescu în 1966. Din iubirea lor s-a  născut un fiu, în 1968, pe nume Alexandru.

Citește și: De ce l-a așteptat Valeria Seciu doi ani pe Octavian Cotescu pentru a-și începe povestea de iubire

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te