"Mona Lisa", notoria pictură a lui Leonardo Da Vinci, este una dintre cele mai cunoscute opere de artă din lume, renumită pentru frumusețea sa, precum și pentru misterul care înconjoară identitatea modelului și locația pictată în spatele ei.
Unde e podul din pictura "Mona Lisa"?
Locaţia acestui pod este o sursă de dezbateri de secole.
Satul Ponte Buriano, o suburbie a oraşului Arezzo, din regiunea Toscana, din Italia, este atât de convins că podul din spatele Mona Lisei este Ponte Buriano, încât l-au transformat într-o caracteristică-cheie a campaniei locale de turism, revendicând podul chiar de pe semnul de bun-venit în sat.
Dar acum istoricul Silvano Vinceti susţine că podul din spatele Mona Lisei este de fapt Ponte Romito, din orașul toscan Laterina, din apropiere.
„Forma distinctivă a [râului] Arno, de-a lungul acelei porțiuni de teritoriu, corespunde cu ceea ce Leonardo a înfățișat în peisajul din stânga femeii descrise în celebrul tablou”, a declarat Vinceti, la o conferință de presă la Asociația Presei Străine din Roma.
Citeşte şi: „Mona Lisa”, cea mai supraevaluată operă artistică
De asemenea, Vinceti a realizat o reconstrucție virtuală a podului, pentru a arăta asemănările, și s-a bazat pe documente din Arhivele Statului, din Florența.
Ce este atât de special la Mona Lisa? „Mona Lisa” a fost pictată la începutul secolului al XVI-lea.
Între anii 1501 și 1503, Da Vinci a locuit cu cardinalul Cesare Borgia, lângă Laterina, a descoperit Vinceti. Podul era în uz și avea patru arcade - așa cum este pictat în opera de artă, conform CNN.
Citeşte şi: Schiţa unui cap de urs, desenată de Leonardo da Vinci, scoasă la licitaţie. Preț: 10 milioane euro
Pe de altă parte, podul Buriano are șase arcade, a spus Vinceti, iar Ponte Bobbio, un pod din Piacenza, despre care unii spun că apare în pictură, are mai mult de șase arcade.
Podul Romito a făcut legătura între Arezzo, Fiesole și Florența, dar acum este în ruine.
Vinceti a spus că a studiat cu drobe imaginile malurilor râului, ruinele și fotografiile, de-a lungul anilor, pentru a stabili că „podul etrusco-roman Romito este inconfundabil” şi este cel din fundalul picturii.
Comentarii 0