Este o şansă extraordinară de a arăta întregii lumi potenţialul pe care îl are Timişoara, care devine, timp de un an, o mare scenă culturală internaţională", transmite Primăria Municipiului Timişoara.
Vineri este ziua în care Timişoara va scrie istorie, de la ora 19,00, când în Piaţa Unirii se dă startul deschiderii programului TM2023, cu un spectacol care va purta publicul prin toate zonele artelor spectacolului. Va fi o sărbătoare a întregii comunităţi, care va arăta încă o dată că timişorenii sunt gazde primitoare şi membri valoroşi ai familiei europene.
Accesul la evenimentele din pieţele centrale este gratuit. Tot gratuit este şi transportul în comun, pe toată durata weekendului 17 -19 februarie.
De la ora 13,00, la Filarmonica Banatul va avea loc lansarea unei emisiuni filatelice speciale cu tema "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii", în prezenţa consilierului prezidenţial Sergiu Nistor şi a unui reprezentant al Ministerului Culturii.
De la ora 15,00 este programat vernisajul expoziţiei "Chronic Desire - Sete Cronică", la Garnizoana din Piaţa Libertăţii, iar de la ora 16,00 urmează vernisajul expoziţiei "Victor Brauner: Invenţii şi magie", la Muzeul Naţional de Artă.
De la ora 16,45 începe Ceremonia de Gală "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii", la Palatul Culturii, iar de la ora 19,00 se vor desfăşura spectacolele din Piaţa Unirii.
Peste 100 de oficiali de rang înalt din 41 de ţări vor fi prezenţi la Timişoara în weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii.
Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, iar comisarul european Adina Vălean va înmâna oraşului premiul "Melina Mercouri" al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii.
Şi premierul Nicolae Ciucă se va afla vineri la Timişoara, pentru a participa, la Palatul Culturii, la deschiderea oficială a programului Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.
La evenimentul din Piaţa Unirii, "Sărbătorim Deschiderea", sunt aşteptaţi până la 16.000 timişoreni şi vizitatori.
În premieră la Timişoara, persoanele cu deficienţe de auz din public vor beneficia de interpretarea artistică a concertelor din Piaţa Unirii. Vineri, între orele 19,25 şi 22,00, Lavinia Chiţu, una dintre puţinele interprete de concert în limba semnelor române, va fi pe scenă alături de artişti, va traduce versurile şi va reda ritmul muzicii, astfel încât persoanele cu deficienţe de auz să se poată bucura de un spectacol memorabil.
Citește și: Care este Planul B al Kremlinului pentru Ucraina. A lucrat la el finul lui Putin
În toate cele trei zile ale evenimentului de deschidere, între orele 10,00 şi 17,00, va avea loc fascinantul XR Show Spotlight Heritage Timişoara, care oferă tururi ghidate la Experimentarium (Universitatea Politehnică Timişoara), ce includ demonstraţii de fizică şi experimente de chimie care aduc mai aproape ştiinţa.
Pentru a vedea ce au pregătit organizatorii pentru aceste trei zile cei interesaţi pot accesa https://opening.timisoara2023.eu/program/