Scrie „Ani de liceu” pentru soția Stela Enache. Va muri cu câteva ore înaintea zilei lui de naștere

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.08.2023 - 20:16
Stela Enachje și Florin Bogardo - Foto: Arhiva

Florin Bogardo a fost unul dintre cei mai prolifici compozitori. Majoritatea pieselor, printre care „Ani de liceu”, vor fi interpretate de soția sa Stela Enache. Aceasta a mărturisit că și-a revenit foarte greu după pierderea lui Florin.

SHARE

Florin Bogardo a devenit foarte cunoscut după ce a compus piesa „Ani de liceu”, interpretată de soția sa, Stela Enache. Dar, Bogardo a compus și pentru alți interpreți.

A debutat în calitate de compozitor în anul 1963. Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără „Să nu uităm (să iubim trandafirii)” (compusă în 1968 și dată spre interpretare Mihaelei Mihai), „Tu ești primăvara mea” (1973) în interpretarea lui Aurelian Andreescu) și „Ani de liceu” (1986, cântată de autor alături de Stela Enache). A scris și muzică de film.

Compozitorul semnează coloana sonoră a filmului Bunicul și doi delicvenți minori (1976), în regia Mariei Callas-Georgescu. Va mai scrie muzica a șase pelicule, toate regizate de Nicolae Corjos: Alo, aterizează străbunica (1981), Declarație de dragoste (1985), Liceenii (1986), Extemaporal la dirigenție (1987).

Citește și: Actrița din umbra lui Dem Rădulescu: Ne-am îndrăgostit la o plimbare. Uneori îmi vorbește din ceruri

A murit înainte de ziua lui

Artistul s-a născut într-o zi de 16 august 1942 și se va stinge cu câteva ore înaintea aniversării sale 15 august 2009. Stela Enache a spus că a trecut foarte greu peste pierderea soțului.

Stela Enache a povestit cum a fost cucerită de Florin:

Citește și: Tatăl, un actor adorat de milioane de copii. Fiica joacă în 10 filme și dispare. Avea 27 de ani

„Pe Florin l-am văzut la tv când eram elevă la Reșița. Îl auzisem și la radio, dar la tv am văzut cât este de frumos și m-am îndrăgostit de el pe loc, ca toate adolescentele. Cred că am făcut cunoștință cu el de 3 ori, dar nu m-a ținut minte. La Cluj când îl auzeam cântând le spuneam fetelor să facă liniște, să mă lase să-l ascult. Toți știau că-l plac. Până în 1971 când iar ne-am întâlnit la Festivalul de la Mamaia”, a spus Stela Enache.

„Eram în anul 4 de facultate și George Grigoriu mă tot întreba dacă nu-mi place și mie de cineva. I-am zis că da, dar că acea persoană nu mă vede. Nici în visele mele cele mai roze nu-mi puteam imagina că mă voi întâlni iar cu Florin, că voi deveni soția lui.

I-a scris în loc de cerere în căsătorie

A fost o chestie foarte rapidă. În sfârșit m-a ținut minte și, după 3 zile, m-a cerut de nevastă. Pe 15 august am făcut logodna, pe 8 septembrie ne-am căsătorit și pe 1 octombrie m-am întors la facultate. Colegilor nu le venea să creadă că m-am măritat. Eu mă dusesem să mă lansez și am venit măritată. La facultate umblam cu buletinul după mine să le dovedesc că mă cheamă Bogardo”, spune Stela într-un interviu.

„Nu m-a cerut de soţie, mi-a scris. Verigheta era pregătită pentru altă persoană, dar cu destinul şi cu Dumnezeu nu te poţi juca. El (Florin Bogardo) a venit la Mamaia, eu eram la festival, debutam atunci în 1971, el era la secţia compoziţie, eu eram la interpretare. Eu îl iubeam de multă vreme. Îmi plăcea de el, eram îndrăgostită de el şi de muzica lui”, a încheiat Stela Enache.

A refuzat să mai compună

Artista spune că Bogardo nu s-a mai regăsit în lumea de azi și a refuzat să mai compună

„Nu s-a împăcat niciodată cu felul în care se schimbase lumea după revoluţie. Nu a mai compus nimic. Nu mai era cazul...Într-o astfel de lume simţi că nu are rost să te mai zbaţi. El nu a fost un luptător, ci un om mult mai profund, care, atunci a simţit că trebuie să se retragă, s-a retras. Nu avea pentru cine şi pentru ce să mai compună. Valorile au fost date la o parte, prima doar banul, atunci a spus gata!”, a spus Stela Enache pentru Fanatik.

A avut mari probleme cardiace

Florin Bogardo a suferit de probleme cardiace timp de mai mulți ani. În august 2009 era internat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București pentru investigații. În dimineața zilei de 14 august a suferit un atac cerebral, iar în dimineața următoare a murit

Stela Enache spune că nu a mai fost loc pentru nimeni în viața ei și că și-a revenit foarte greu duipă pierderea lui Florin.

„Eu am vrut să dispar din viața cotidiană, să nu mai fac nimic. Dar căile Domnului sunt întortocheate, cum venea câte un premiu In Memoriam trebuia să mă duc să-l ridic. M-am gândit mult și mi-am dat seama că nu sunt singură în situația asta, fiecăruia i se poate întâmpla. Mulți și-au refăcut viața, mulți nu. Fiecare este clădit să fie într-un fel, în cazul meu nu m-am gândit niciodată să-mi refac viața pentru că, după Florin, nu mai poate încăpea nimeni în viața mea”, a spus artista.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te