Romașcanu nu îl demite pe directorul TNB care refuză susținerea Ucrainei. „Este libertate de opinie”

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.03.2022 - 11:18
Romașcanu nu îl demite pe directorul TNB care refuză susținerea Ucrainei. „Este libertate de opinie” / Inquam Photos

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, refuză să-l demită pe directorul interimar al Teatrului Național București (TNB), Mircea Rusu, care s-a opus vehement unei inițiative a Sindicatului Actorilor din această instituție de a proiecta steagul Ucrainei pe clădirea acestui teatru.

SHARE

„Până la proba enunțului Dvs. extrem de dur ("...atitudine împotriva poporului ucrainean, folosit de jurnalistul Newsweek - n.red."), Ministerul Culturii nu va lua nicio măsură (n.r. împotriva directorului interimar al TNB). Delictul de opinie nu este sancționat pe perioada mandatului meu. Sunt convins că Dl. Mihai Călin putea să-și ducă demersul la bun sfârșit fără risca vreo sancțiune”, a declarat pentru Newsweek Lucian Romașcanu.

Citește și: Mihai Călin, interzis să vorbească despre invazia rusă la TNB, unde Dan Puric joacă cu 70 lei/bilet

Actorul Mihai Călin afirma, acum câteva zile, că directorul intermiar al TNB, Mircea Rusu, s-a opus unei inițiative de a proiecta pe această clădire steagul Ucrainei, în semn de solidaritate față de poporul ucrainean a căror țară este bombardată de peste 3 săptămâni de către trupele ruse: „Mi-a spus că noi nu facem politică și m-a invitat să mă duc la Cernăuți și Cahul să văd ce pățesc românii din cauza ucrainenilor. Iar pe TNB nu avem voie sa proiectăm steagul ucrainean, ci doar tricolorul românesc, pentru că suntem patrioți români, iar ucrainenii ne-au făcut destule rele! Noapte bună!”.

„Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați”, a declarat Mircea Rusu.

În ciuda acestui lucru, actorul Dan Puric, un filo rus și filo putinist declarat are aprobat de către conducerea TNB un spectacol pe 27 martie, chiar de ziua mondială a teatrului.

Citește și: Simpatizant al Rusiei, Dan Puric are spectacol la Teatrul Național din care poate strânge 7.000 euro

Romașcanu: Cer să-mi prezentați dovezi 

În discuția avută cu Newsweek România, ministrul culturii a respins toate argumentele invocate de către actorul Mihai Călin, pe care i le-am prezentat, și a spus că fiecare are dreptul la opinie.

„Ministerul Culturii i-a sprijinit constant și prin toate instituțiile subordonate pe refugiații din Ucraina. Și TNB a participat. In calitatea vremelnică pe care o am nu voi cenzura nici păreri, nici persoane.

În democrația noastră, câștigată cu greu, doar legea poate cenzura. In rest, vă rog respectuos să-mi prezentați dovezi care să acopere enunțul precum că Dl. Rusu are atitudine favorabilă Rusiei lui Putin și împotriva poporului ucrainean și promit să iau cu celeritate măsurile care se impun. Dacă nu aveți asemenea dovezi, concrete și care să fundamenteze enunțul, nu trageri la temă, o atitudine de reținere față de TNB ar fi de dorit pentru Teatru în sine și pentru iubitorii săi”, afirmă cu seninătate Romașcanu.

În urmă cu două zile, premierul Nicolae Ciucă a acuzat Rusia că comite crime de război în Ucraina. „O agresiune inacceptabilă soldată cu suferințe enorme, cu valuri de refugiati care au depășit 2,5 milioane de persoane, cu distrugeri de locuințe, spitale, maternități, grădinițe și școli similare cu cele din Groznîi ori Alep. Toate aceste grozăvii ale războiului le regăsim azi la Mariupol, Herson, Harkov sau Kiev, adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei", a spus Ciucă.

Bogdan Aurescu: Sunt indicii puternice că s-au produs crime de război

Mai mult, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat tot în urmă cu două zile că, în urma agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, sunt indicii puternice că s-au produs crime de război. ”Ca jurist, ca profesor de drept internaţional, am foarte mare încredere în justiţia internaţională. Acesta este şi motivul pentru care România, alături de alte 38 de state, pe 2 martie a sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând procurorului Curţii Penale Internaţionale să înceapă ancheta cu privire la posibila comitere de crime de război, crime împotriva umanităţii, crime de genocid, inclusiv în cadrul acestor ostilităţi din Ucraina”, a afirmat Aurescu.

Mihai Călin a mai povestit și un alt episod de cenzură venit din partea directorului TNB, Mirca Rusu : „Azi, cu 2 minute înainte de a intra in scena (“No man’s land”), Marius Bodochi, dir artistic interimar, mi-a transmis din partea lui M. Rusu, dir gen interimar, interdicția de a ma manifesta in vreun fel in legatura cu războiul din Ucraina.

Citește și: EXCLUSIV Ce spune negociatorul României despre restituirea Tezaurului. Rușii nu ne răspund la mesaje

E adevărat, as fi vrut ca, după aplauze, împreuna cu un coleg, cu steagurile României și Ucrainei, sa dam un mesaj scurt de solidaritate fata de poporul ucrainean,artiștii de acolo, Teatrul din Mariupol și Teatrul Academic „Ivan Franko” din Kiev, unde ar fi trebuit sa jucam acum 2 ani (pandemia ne-a oprit). Azi au murit din cauza bombardamentelor 2 cunoscuți artiști ucraineni, o actrița și un balerin. Mi-e greață de “ dictatura” instituita la TNB . Naționalism deșănțat și totală lipsă de înțelegere a menirii Teatrului.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te