Programul Europa Creativă: România are cea mai mare rată de succes a proiectelor mici în 2020

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.06.2020 - 12:15

România are cea mai mare rată de succes a proiectelor de mai mică amploare depuse anul acesta, respectiv 60%, fiind urmată de Polonia -cu 50%, Franţa - cu 48,57% şi Spania - cu 47,62%, potrivit unui comunicat al Agenţiei Executive pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură.

SHARE

Un număr de 17 instituţii şi organizaţii din România, printre care Teatrul Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu, Asociaţia Editorilor din România sau Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, vor beneficia de sprijin financiar nerambursabil în urma rezultatului selecţiei de proiecte de cooperare europeană finanţate prin Programul Europa Creativă - Cultura, dat publicităţii de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură din Bruxelles.

"17 organizaţii din România vor beneficia de sprijin financiar nerambursabil în urma acestui apel de proiecte, 3 dintre ele în calitate de lideri ai proiectelor de cooperare culturală europeană. 13 operatori sunt implicaţi în proiecte de mai mică amploare, iar 4 în proiecte de mai mare amploare. Totalul granturilor UE acordate celor 17 operatori culturali români în această rundă de selecţie este de 848.495 euro", informează sursa citată, potrivit Agerpres.

Liderii români ai proiectelor de cooperare de mai mică amploare sunt: Teatrul Dramatic 'George Ciprian' din Buzău, coordonator al proiectului 'Tele-Encounters: Beyond the Human'; Asociaţia La blouse roumaine IA din Bucureşti, coordonator al proiectului Giving (Back) the Credit to the Heritage Communities; şi Asociaţia Kasta Morrely din Iaşi, coordonator al proiectului Fashion Sustainability in the Spotlight, New Trends of Intercultural Learning.

Alte 10 organizaţii sunt partenere în proiectele de mai mică amploare selectate: Institutul Naţional al Patrimoniului din Bucureşti - Giving (Back) the Credit to the Heritage Communities; Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu - Retold Stories - Sustaining Cultural Memories in Open-Air Museums; Asociaţia Fapte din Cluj - Play Ground; Complexul Muzeal Naţional Moldova din Iaşi - ReFresh Plus - Young Art(ist)s Refreshing Heritage Sites and Legends; Asociaţia Culturală Replika din Bucureşti - Festival of Love; Ipazia Production SRL din Bucureşti - Co-creating Europe through the Arts; Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română din Bucureşti - MusXchange 2020-22: Transnational Exchange of Pre-professional Musicians in Support of Innovative Career Development and Audience Engagement; Librairie Kyralina din Bucureşti - L'Europe des librairies independantes; Asociaţia Tranzit.ro din Iaşi - Cultures for Resilience şi Asociaţia Romanian Artists Worldwide din Bucureşti - MEWEM EUROPA - Mentoring Program for Women Entrepreneurs in Music Industry in Europe.

Patru organizaţii sunt partenere în patru proiecte câştigătoare de mai mare amploare: SC Expresion C&M SRL din Bucureşti, în proiectul Europavox; Asociaţia Centrul Cultural Clujean, în proiectul Stronger Peripheries: a Southern Coalition; Teatrul Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu, în proiectul People Power Partnership şi Asociaţia Editorilor din România, în proiectul Aldus Up - Building Bridges in the Book World.

Deciziile de acordare a granturilor urmează a fi încheiate în următoarele două luni, iar proiectele vor putea demara din ultimul trimestru al anului, în funcţie de calendarul acestora.

Apelul de proiecte EACEA 32/2019, cu termen-limită în 27 noiembrie 2019, a fost deschis pentru organizaţiile active în sectoarele culturale şi creative din 41 de state participante la Subprogramul Cultura. Au fost depuse 383 de propuneri la nivel european, din care au fost selectate 113, astfel: 93 de mai mică amploare (cu minimum 3 ţări participante) şi 20 de mai mare amploare (implicând cel puţin 6 ţări eligibile). Valoarea totală a granturilor acordate este de 47.127.894 de euro. Ţinând seama de competiţia ridicată, rata de succes în cadrul acestui apel este de aproape 30%.

De la începutul programului, în 2014, şi până în prezent, 6 operatori culturali din România sunt lideri în 8 proiecte de cooperare europeană selectate, iar alte 69 de organizaţii sunt partenere în 94 de proiecte de cooperare coordonate de operatori din alte ţări. Totalul granturilor UE primite de organizaţiile româneşti implicate în proiecte de cooperare în aceşti 7 ani este de aproximativ 4,7 milioane euro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te