Mausoleului politicianului Petre P. Carp, fondator al Junimii, lăsat în paragină

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.06.2020 - 18:03

Mausoleul familiei Petre P. Carp și parcul istoric al conacului, monumente istorice, sunt în prezent în ruină.

SHARE

Cea mai mare parte din parc (cca. 6,5 ha), împreună cu mausoleul familiei Petre P. Carp, este în prezent administrată de Primăria comunei Ţibăneşti, din județul Iași, fiind în desfășurare un proces pentru retrocedare.

Primăria a schimbat, în ultimii ani, denumirea parcului din „Parcul Petre P. Carp“ în „Parcul Central“, a tăiat arbori seculari sănătoși din parc, a plantat arbuşti din specia Tuia Columna pe limita parcului, a creat accese, a schimbat traseele și finisajele aleilor din parc, a intervenit asupra bazinului din axul de compoziție N-S al parcului cu distrugerea detaliilor și prin tehnici de intervenție inadecvate, a realizat diverse alte amenajări și a efectuat lucrări pentru construirea unei săli de sport, toate acestea fără avizele necesare pentru protejarea patrimoniului cultural, potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii.

Conacul și biserica au fost construite în 1819 de Ion Carp, bunicul omului politic Petre P. Carp. La acel moment, conacul avea un regim de înălţime parter și un etaj.

Supraetajarea construcției s-a petrecut în 1905, fiind realizată de către Petre P. Carp. Conacul are o bogată istorie, aici având loc multe dintre şedinţele Societății Culturale Junimea, întruniri ale oamenilor politici (inclusiv pentru realizarea programului de guvernare al Partidului Conservator) și diverse manifestări culturale. În incinta parcului a fost organizat, în Primul Război Mondial, un spital pentru răniți. Acesta a fost des vizitat de Regina Maria.

În jurul anului 1830, fiul lui Ion Carp, Petrache Carp, a început amenajarea parcului conacului. Parcul, protejat ca monument istoric, are cca. 8 ha. Aflat în centrul localității și strângând în jurul său principalele funcții ale acesteia (biserică, primărie, învățământ, comerţ și servicii), reprezintă elementul structurant al așezării.

Parcul cuprinde o diversitate crescută în ceea ce privește speciile de arbori și arbuști. Componentele valoroase ale parcului sunt: zona de belvedere, poiana cimitirului cu goruni, bazinul și întregul ax aflat la sud de conac, plantația cu specii rare, organizarea funcțională a parcului și relația cu localitatea.

În martie 1949 proprietatea familiei Carp a fost confiscată de stat. În jurul anului 1960 în parc s-a construit o școală cu profil profesional. În 2012, o parte din parc, împreună cu conacul au fost restituite moștenitorilor. 

„Astfel de acţiuni pun în pericol caracterul parcului, precum şi ponderea și importanța în cadrul compoziției acestuia a speciilor și a exemplarelor vegetale istorice. Pentru astfel de intervenții în parcul monument istoric, Direcția Județeană pentru Cultură Iași a sesizat organele de cercetare penale care au deschis un dosar penal, în 2019, aflat pe rolul parchetului. Parcul de la Țibănești a devenit de prea mult timp dintr-o perlă a Moldovei un exemplu pentru ce pot face nepăsarea și ignoranța unui primar“, a precizat Liviu Brătescu.

Mai mult, Primăria permite depozitarea gunoiului în parcul-monument istoric.

Secretarul de stat a menționat că din cauza faptului că monumentul nu e înscris în cadastru cu această calitate, Ministerul Culturii va transmite, în scurt timp, Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași o solicitare în acest sens. 

„Distrugerea parcului și degradarea mausoleului familiei P.P.Carp nu pot fi privite cu indiferență la nesfârșit de instituțiile statului român. Aștept ca ancheta desfășurată de Direcția Județeană pentru Cultură Iași să pună în vedere Primăriei Țibănești sancțiunile la care se expune dacă nu va înceta continuarea încălcarea prevederilor legislației cu privire la protejarea monumentelor istorice!“, a precizat Liviu Brătescu. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -