VIDEO Legendarul chitarist Eddie Van Halen a murit la 65 de ani de cancer

DE Mihai Duță | Actualizat: 07.10.2020 - 09:35

Cofondator al formației Van Hallen, Eddie a încetat din viață marți, la Spitalul St. John"s din Santa Monica după o lungă luptă cu cancerul.

SHARE

În ultimele clipe au fost alături de el soția sa, Janie, era alături de el, împreună cu fiul său, Wolfgang, fosta sa soție Valerie Bertinelli și Alex, fratele lui Eddie și , totodată, bateristul formației. 

Eddie Van Hallen lupta cu cancerul de mai bine de un deceniu. Inițial a fost depistat cu cancer la gât, însă, în ultima perioadă acesta s-a generalizat, cuprinzând plămânii, creierul și alte organe, conform TMZ.com

Starea starului rock a început să se înrăutățească de anul trecut, când acesta s-a confruntat cu probleme la stomac și a făcut un tratament de chimioterapie. 

De altfel, în ultimii 5 ani, Eddie a făcut mereu zboruri între Statele Unite și Germania pentru a face radioterapie. 

Deși a fost fumător de ani de zile, el credea că a dezvoltat cancer la gât de la o pană de chitară pe care o ținea frecvent în gură în timp ce cânta, acum mai bine de 20 de ani.

Eddie Van Hallen este unul dintre cei mai importanți chitariști din istoria rock-ului, el dezvoltând o tehnică specială de a cânta la acest instrument, tehnică ce a fost apoi preluată de generații întregi de chitariști.

Cu toate că era bolnav, el a continuat să participe la concerte și să cânte cu fiul său, care a devenit basistul fromației Van Halen în 2006.

 „A fost cel mai bun tată pe care l-am putut cere vreodată. Fiecare moment pe care l-am împărtășit cu el și în afara scenei a fost un cadou. Inima mea este frântă și nu cred că mă voi recupera vreodată complet după această pierdere. Te iubesc atât de mult, Pop”, a scris fiul său, Wofgang.

În istoria rock-ului vor rămâne nemuritoare piese precum  "Runnin' with the Devil," "Unchained," "Hot for Teacher," "Panama" și "Jump".

Eddie a pus bazele trupei Van Halen în Pasadena, în 1972, împreună cu fratele său, Alex, la tobe, Michael Anthony la bas și David Lee Roth vocal. Eddie a fost ca principalul compozitor al albumului lor de debut din 1978  care a lansat grupul în elita rockului din anii '80.

Solo de chiatară la"Beat It", pentru Michael Jackson

În timp ce formația avea deja statutul de superstar hard rock, Eddie a devenit o pictogramă a culturii pop odată cu lansarea hit-ului „Beat It”din 1983 a lui Michael Jackson. Eddie a fost rugat să adauge un solo de chitară melodiei și, inițial, a crezut că este vorba despre o farsă. Apoi a realizat inconfundabilul solo de chitară ce avea să rămână în istorie. 

 Van Halen a fost introdus în Rock & Roll Hall of Fame în 2007, iar Eddie este considerat ca unul dintre cei mai mari chitariști din toate timpurile.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te