Judeţul Botoşani este cunoscut mai bine acum pentru informațiile cu conotații negative de aici, dar este o regiune a ţării cu o istorie, o cultură şi nişte tradiții remarcabile.
Judeţul în care s-au născut peste 300 de personalităţi
Nimeni nu a reuşit să explice coerent acest fenomen. Nimeni nu a fost capabil să spună cum este posibil ca într-o regiune destul de săracă a ţării, să fi putut apărea atâtea personalităţi.
Bine, am înţeles. Una, două, trei, zece, douăzeci, dar atâtea? Este un fenomen ieşit din comun.
Citeşte şi: Eveniment cultural în 11 orașe europene, la 1 an de la invadarea Ucrainei. Bucureștiul participă
În literatura română, judeţul Botoşani a dat 19 personalităţi. prima pe listă este marele poet, gânditor şi jurnalist Mihai Eminescu, care a avut un rol unghiular în literatura română, în ansamblu, considerat unul dintre cei mai mari poeţi ai lumii.
Dar tot aici s-au născut Mihail Sorbul, dramaturg interbelic, Sofia Nădejde, prozatoare şi autoare dramatică, Lucien Goldmann filozof, critic literar și sociolog francez.
Pe listă sar în ochi C. Gane, prozator şi memorialist, ori romancierul Max Blecher.
Citeşte şi: Un soldat rus a manevrat greșit o grenadă într-un centru cultural: trei morți și 10 militari răniți
În muzică, Botoşaniul l-a dat pe marele George Enescu, probabil cel mai mare compozitor român, dar şi pe muzicologul Emanoil Ciomac. Nu putea să lipsească pictura de pe listă. Aici sunt doi mari pictori: Ştefan Luchian şi Octav Băncilă.
Ce s-a întâmplat în această regiune? Ce este în aer? Nu ştim, dar tot aici s-a născut Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician.
Şi nu e singurul. Tot de aici a plecat marele matematician Dimitrie Pompeiu, conform Wikipedia, ori Auxenţiu Vărzărescu, primul episcop catolic de rit armean de Gherla.
Şi exemplele pot continua mult timp. Adică multe pagini. Deci, încă o dată?