Johhny Răducanu, artistul care și-a iubit soția și după ce au divorțat: „A fost o lumină, un dar”

DE Alex Darvari | 19.09.2023 - 13:07
Johhny Răducanu, artistul care și-a iubit soția și după ce au divorțat - Foto: Arhiva

Johhny Răducanu a fost unul dintre cei mai buni artiști de jazz ai României. Johhny ne-a părăsit în urmă cu 12 ani într-o zi de 19 septembrie. A fost un boem și a avut o muză pe care a iubit-o și mai mult după ce nu au mai fost împreună.

SHARE

Unul dintre cei mai buni artiști de jazz ai României, Johhny Răducanu avea să ne părăsească pe 19 septembrie 2011. Artistul avea 80 de ani.

Multă lume îl știe din anii 90 și apoi 2000 când cânta cel puțin o dată pe săptămână în „Lăptăria lui Enache”, la ultimul etaj al Teatrului Național.

Îl chema Crețu Răducanu. Au fost nouă frați, dar toate cele cinci surori ale lui au murit în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, iar dintre cei cinci băieţi Johnny a fost mezinul.

Johnny îşi face studiile primare la Brăila, iar pe cele muzicale de pian le începe la vârsta de cinci ani.

Amintiri din copilărie

„Îmi amintesc primăverile copilăriei, când ieşeau ţigăncile cu ghiocei şi zambile, când se însorea puţin, se schimba lumina de iarnă şi adia uşor vântul de simţeai că pluteşti deasupra pământului. Soarele era crud, n-avea putere, dar venea, aşa, o căldură parcă de jos în sus, din pământ. Umblai ca un nebun după un zâmbet de fată, după un clipit de gene.

Cât am fost copil (mare haimana, până am început să iau în serios pianul!), mama ştia că de cum dădea colţul ierbii şi până se usca, toată ziua stăteam afară, la joacă. Era o fericire pentru toată omenirea. Pe noi, adolescenţii, ne făcea să visăm; tinereţea pulsa în noi şi știam că puteam să cucerim lumea întreagă. Tot primăvara, lumea ieşea la terase şi grădini, orchestrele îşi recompuneau repertoriul şi reîncepeau programele teatrelor de vară. Tata îşi reînnoia contractele şi mergea să cânte la restaurantele hotelurilor de pe Riviera franceză”, spunea artistul.

Johhny Răducanu, artistul care și-a iubit soția și după ce au divorțat: „A fost o lumină, un dar”

A cântat în formația Mariei Tănase de la 22 de ani. A iubit intens chiar dacă numai 8 ani. Au divorțat în 1980.

Relația dintre el și Geta Costin  a fost mai caldă ca niciodată, de-a lungul anilor. Ea a fost muza artistului: „O lumină blândă a fost în viaţa mea Geta Costin. A fost un dar de la Dumnezeu întâlnirea cu ea, pentru că mi-a schimbat viaţa. A trecut peste toate prejudecăţile, a avut răbdare cu mine, m-a făcut să înţeleg că numai cu talentul şi cu harul de la Dumnezeu nu faci nimic dacă nu eşti instruit şi cultivat”, delcara artisul la moartea fostei soții în 2008.

Ce a lăsat în urmă

A colaborat cu muzicieni importanţi ai lumii – trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiştii Friedrich Gulda şi Guido Manussardi, şi a cântat şi cu nume mari ale muzicii de jazz de la noi, Anca Parghel şi Teodora Enache.

Printre realizarile discografice în domeniul jazz-ului se numără: ”Jazz made in Romania” (1987); ”Confesiuni” (I, II, III); ”To His Friends” (1997); ”Jazz Behind the Carpathians” (1999); ”Jazz antifanariot” (2002); ”Jazz Made in Romania-Live in San Francisco” (cu Teodora Enache, 2002), ”Jazz Bestament” (2005); ”Chamber Jazz Music” (2008); ”Inside Stories-Jazz Poems” (2009).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te