Istoria Palatului Suter: cadoul unui bancher pentru amantă, sediul partidului comunist și centru KGB

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 28.08.2023 - 18:36
Istoria Palatului Șuter: cadoul unui bancher pentru amantă, sediu partidului comunist și centru KGB Foto: facebook/ Suter Palace
Istoria Palatului Șuter: cadoul unui bancher pentru amantă, sediu partidului comunist și centru KGB Foto: facebook/ Suter Palace
Candelabru Murano
Candelabru Murano
Interior camera Palatul Șuter
Interior camera Palatul Șuter
Vedere
Vedere

Palatul Suter are o poveste impresionantă, fiind cumpărat de un bancher pentru o amantă, a fost sediu al partidului comunist și centru de operațiuni locale al KGB. Azi este hotel de lux, iar o noapte de cazare poate ajunge la câteva sute de euro.

SHARE

Construit la începutul secolului trecut, în stil neoclasic cu influențe brâncovenești, de către arhitectul german Adolf Suter, imobilul stă semeț pe unul dintre dealurile din zona Parcului Carol din Capitală.

Are o poveste presărată cu intrigi, printre acestea fiind cele că un bancher a cumpărat Palatul Suter pentru o amantă, a fost sediu al partidului comunist și centru de operațiuni locale al KGB.

Prin 1940, imobilul a fost cumpărat de un bancher care l-a făcut cadou amantei, conform wikipedia

După scurt timp, imobilul a fost naționalizat de către comuniștii veniți la putere și transformat în sediu al Partidului și chiar în centru de coordonare a operațiunilor locale ale serviciilor secrete sovietice (KGB).

Retrocedat proprietarilor de drept în 2001, a fost renovat și transformat în hotel de lux.

Istoria palatului

La sfârșitul secolului XIX,  în 1890, Regele Carol I a hotărât amenajarea zonei din apropierea Mitropoliei si planurile sale detaliau asanarea mlaștinilor din jurul Dealului Filaret si a ceea ce era cunoscut inca de la 1848 drept Campul Libertatii, inițierea lucrărilor de sistematizare a zonei și de amenajare a viitorului parc ce urma să găzduiască Expoziția Generala Româna.

Expozitia urma sa devina un eveniment de mare anvergura si rasunet international, fiind dedicata serbarii jubileului de 40 de ani de domnie si de  25 de ani de la incoronare si care arata lumii realizarile economice, sociale si culturale alaturi de marile succese militare si politice dobandide sub conducerea Regelui, conform suterpalace.com.

Pentru această lucrare grandioasă Regele Carol I a invitat la București doi prieteni ai săi, arhitecți elvețieni: Édouard Redont (arhitect peisagist care urma sa coordoneze si amenajarile peisagistice ale viitoarei expozitii) și Gustav Adolf Suter caruia i s-au alocat planurile de sitematizare si constructie in zona.

Originar din Bale-Campagne - un canton din nord-vestul Elvetiei, Gustav Suter s-a indragostit de culmile imbracate in vita de vie ale Mitropoliei Bucurestilor ce se intindeau pe Dealul Filaret acesta si-a achizitionat o mosie, devenind proprietar al acestuia in 1892.

Lucrarile de amenajare ale Parcului Carol si a intregii zone din jur in vederea marii Expoziții Generale a României s-au desfășurat între anii 1900 și 1906, an în care, la 6 Iunie, aceasta a și fost inaugurată de Familia Regală a României, Majestatea Sa Regina Elisabeta tăind lanțul de flori pregătit pentru ceremonie.

Un palat amenajat în spiritul vremii

Tot în această perioadă, arhitectul Șuter și-a construit între 1902 și 1906 un mic palat pe cel mai înalt punct geografic al orașului (vârful Dealului Filaret) carea avea să îi ofere o splendidă panoramă asupra orașului.

L-a amenajat și decorat în spiritul vremii, cu atenția și emblematica grijă elvețiană.

Palatul a fost inaugurat o dată cu Expoziția găzduind cele mai rafinate intalniri si petreceri, cu oaspeți din toată lumea, figuri princiare, nobili, dar și cele mai prestigioase personalități ale Bucureștiului de la începutul de secol.

Palatul Șuter a devenit, astfel, un loc renumit și apreciat de întâlnire al elitelor vremii și ale celor mai rafinați oaspeți ai capitalei Micului Paris.

Beyoncé și Enrique Iglesias au fost cazați aici

Clădirea a fost supusă unui proiect amplu de consolidare, renovare, modernizare și restaurare desfășurat între 2003 și 2007 cu participarea unor arhitecți și designeri de renume din România, Italia, Austria și Germania.

Inaugurat în septembrie 2007, a câștigat rapid reputație, ca unul dintre cele mai exclusiviste (și scumpe) hoteluri din București. 

Conține unul dintre cele mai Inaugurat în septembrie 2007, a câștigat rapid reputație, ca unul dintre cele mai exclusiviste (și scumpe) hoteluri din București, conform wikipedia

Conține unul dintre cele mai mari candelabre de cristal Murano din lume, lung de patru etaje.

Mai multe personalități importante au fost cazate acolo până acum, printre care Beyoncé, Deep Purple și Enrique Iglesias.

Cât costă cazarea la Palatul Suter

Dincolo de toate acestea, impresionează prin arhitectura sa, prin poziționarea în oraș.

De pe terasa din spate a imobilului, ai toată priveliștea către Palatul Parlamentului și piața Unirii în față.

Prețurile indicate pe site-ul oficial variau între 175 de euro și 385 de euro pe 2 nopți, așa că, pentru un weekend plătiți între 350 și 770 de euro, în funcție de camera pe care o alegeți.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te