Fulcro, un teatru rusesc, scapă de represiune. Actorii au fugit din Rusia şi acum joacă în Israel

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.06.2023 - 16:18
Fulcro, un teatru rusesc, scapă de represiune - Foto: Instagram/fulcrotheater

Fulcro este un teatru rusesc care a scăpat de represiunea Regimului Putin. Actorii au fugit din Rusia şi acum joacă în Israel. Nikolai Dreiden, regizor de teatru și film, se plimbă prin Tel-Aviv, vorbind cu pasiune despre munca sa şi familia sa influentă.

SHARE

Dreiden provine dintr-o descendență cunoscută în lumea teatrului și cinematografiei ruse.

Fulcro, un teatru rusesc, scapă de represiune

Bunicul său, Simon, a fost un critic de teatru închis sub Stalin, iar tatăl său, Serghei, a fost un actor celebru de teatru și film. În ciuda faptului că a ajuns în Israel cu doar un an în urmă, nu se simte străin.

„Israelul este casa mea, nu mă simt ca un migrant aici”, a spus el pentru The Moscow Times. De la începutul războiului din Ucraina, actorii și regizorii de teatru ruși și-au părăsit țara în număr mare, ducându-și cu ei munca, departe de casă. 

Cum a remarcat criticul de teatru Alexei Kiselev, „Viața teatrală a Rusiei este cu adevărat în plină desfășurare în străinătate. Kirill Serebrennikov este la Hamburg, Maxim Didenko la Berlin, Timofei Kulyabin la Sofia, Semyon Aleksandrovsky la Tel Aviv și Dmitry Krymov, se pare, este în SUA”.

Citeşte şi: Tribunalul din Moscova l-a condamnat pe politicianul Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare

Dintre aceste destinații, Israelul pare să iasă în evidență. Actorii și regizorii de origine evreiască sunt eligibili pentru cetățenia israeliană prin Legea returnării (garantând cetățenia oricărei persoane cu cel puțin un bunic evreu).

În ultimul an, peste 45.000 de migranți ruși au sosit în Israel, parte a celui mai mare val de emigrare vorbitoare de limbă rusă din anii 1990. Acest nou val de migrație se află în continuitatea istoriei lungi a teatrului rusesc a Israelului.

Habima, unul dintre cele mai mari teatre din centrul Tel Avivului, a fost creat de artiști ruși care fugiseră de represiune, în anii 1920. Teatrul Gesher, din Yaffo, a fost creat în urma sfârșitului Uniunii Sovietice și a migrației a peste un milion de vorbitori de rusă în Israel.

Citeşte şi: Criticul Kremlinului Ilia Iaşin este sfidător, după ce a pierdut recursul la pedeapsa cu închisoarea

A fost fondat inițial ca un teatru de limbă rusă, înainte de a trece rapid la ebraică. Nikita Naydenov, un tânăr actor rus care a fugit din Rusia, după mobilizare, acționând în fața unui public israelian, compus în mare parte din vorbitori de limbă rusă, care au venit în anii 90, se simte ciudat de familiar.

Lumea teatrului rus s-a confruntat cu un val de represiune internă în ultimele luni, în special prin arestarea regizoarei de teatru Yevgenia Berkovich și a dramaturgei Svetlana Petriychuk.

Mulți dintre actorii și regizorii de acum din Israel s-au implicat cu teme socio-politice în munca lor din Rusia și spun că au avut în vedere să plece dinainte de 24 februarie 2022. Dar începutul războiului și represiunea din ce în ce mai mare le-au dat impulsul final.

Zombificarea maselor

„După anexarea Crimeei în 2014, am simțit încet că îmi pierd simțul perspectivei”, a spus Nikolai. Una dintre piesele sale care se ocupă de zombificarea maselor, numită „Zombie Zombie Zombie", „cu Z”, spune el zâmbind, a fost oprită „din cauza corupției”, în timp ce popularul său musical, „Leonid Panteleyev”, a fost oprit de autorități, la începutul anului 2022.

Dasha, reținută pentru scurt timp, în urmă cu trei ani, a înțeles că activitățile ei în Rusia se vor termina, deși nu știa exact când. Ea subliniază că în Rusia Teatrul Fulcro „nu s-a angajat în autocenzură. Întotdeauna am numit lucrurile așa cum sunt, conștienți de riscuri”.

În Israel, ea continuă să facă lumină asupra problemelor politice și să direcționeze piese antirăzboi, prin inserarea temei războiului din Ucraina în lucrările despre Primul Război Mondial, Holocaust și Hiroshima.

S-au împrăştiat

Imigranții care vin în Israel se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv o politică mai strictă de imigrație pentru vorbitorii de rusă din partea guvernului de dreapta, provocări de a învăța o nouă limbă și de integrare, dar și cu costurile ridicate ale vieții din Israel.

Din cauza acestor provocări, mulți actori și regizori ruși au părăsit deja Israelul și s-au mutat în locuri mai ieftine, cum ar fi Tbilisi. Nikita, actorul, își exprimă speranța că mai multe persoane cu drept la cetățenia israeliană vor rămâne în Israel și vor ajuta la dezvoltarea unui nou capitol al teatrului rusofon în Israel, pe termen lung.

Dar rușii care aleg să rămână în Israel, în ciuda provocărilor, subliniază că își găsesc o nouă voce, departe de casă. Directorul Fulcro a spus că, deși grupul nu și-a putut găsi locul în Rusia, a fost primit bine pe țărmurile Mediteranei.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te