Festivalul de film de la San Sebastian: Filmul românesc Blue Moon a câştigat trofeul Concha de Oro

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.09.2021 - 08:25
Filmul românesc Blue Moon a câştigat trofeul Concha de Oro. / Foto: Donostia Zinemaldia - Festival de San Sebastián/Twitter

Filmul românesc Blue Moon ("Crai nou") a câştigat trofeul Concha de Oro, premiul pentru cel mai bun film, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian din Spania, informează AFP.

SHARE

Blue Moon, care reprezintă debutul regizoral al actriţei Alina Grigore, a fost premiat de un juriu prezidat de Dea Kulumbegashvili, care anul trecut a câştigat trofeul la San Sebastian tot pentru un film de debut.

Potrivit juriului, regizoarei române i-a fost decernat acest premiu pentru angajamentul său faţă de limbajul cinematografic şi pentru curajul cu care a abordat propria povestire.

Alina Grigore a mulţumit întregii sale familii, echipei, precum şi festivalului pentru acordarea trofeului.

Citește și: EXCLUSIV Blatul măștilor de protecție anti-COVID de 14 milioane €. Cum s-a negociat pentru un privat

Filmul Crai nou urmăreşte evoluţia psihologică a unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent şi masculin

Pelicula, care îi are în distribuţie pe Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov, urmăreşte evoluţia psihologică a unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent şi masculin.

Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care, cu un tată absent şi o mamă bolnavă, este dominată de unchiul şi mătuşa ei care se opun celui mare vis al fetei: acela de a studia la Bucureşti.

Agresivitatea şi haosul converg în relaţiile acestei familii, pentru care Alina Grigore, care a semnat şi scenariul, s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut şi unde a vorbit cu numeroşi tineri. Povestea uneia dintre fete a atras-o şi a folosit-o ca "fir emoţional" al scenariului.

Citește și: Vlogger-ul Dorian Popa l-a scos pe Cheluțu la produs. Câinele câștigă și 15.000 de euro pe lună

Actriţa, născută în 1984, a povestit că, dintre fetele care au părăsit satul, ea a fost singura care a plecat pentru a studia la facultate."Situaţia a rămas la fel, fetele sunt nevoite să plece şi există manipulare pentru a fi obligate să se căsătorească, să plece la muncă în străinătate şi să facă copii", a declarat regizoarea.

Alina Grigore a dezvoltat minuţios scenariul cu ajutorul actorilor, astfel încât fiecare dintre ei să înţeleagă "menirea" personajului pe care îl interpretează, un mod foarte "conştiincios" de lucru, confirmat de protagonişti.

Atât Ioana Chiţu cât şi Mircea Postelnicu şi-au pregătit personajele trăind în mediul rural."Acolo am înţeles ritmul de viaţă al oamenilor. A trăi acolo îţi imprimă un anumit mod de a te mişca şi de a face lucrurile", a spus Mircea Postelnicu, potrivit EFE.

Liviu, interpretat de Mircea Postelnicu, este un mic afacerist care nu crede foarte mult în importanţa educaţiei. El se află în conflict cu verişoara mai tânără Irina, care ar face orice sacrificiu pentru a merge la şcoală.

Asupra muncii regizorale a Alinei Grigore au avut "o influenţă enormă" doi regizori cu care aceasta a lucrat ca actriţă, Cristi Puiu şi Adrian Sitaru. Acesta din urmă i-a spus la un moment dat că ar trebui să se apuce de regie. Au fost, de asemenea, determinante în pregătirea ei cinematografică mişcarea cinematografică Nouvelle Vague şi regizorul german Werner Herzog.

La ediţia din acest an, premiul pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Tea Lindeburg pentru filmul As In Heaven. Actriţa principală a peliculei, daneza Flora Ofelia Hofmann Lindahl, a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare, ex-aequo cu actriţa americană Jessica Chastain pentrul rolul din The Eyes of Tammy Faye. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.