Cum faci pielea și apa să cânte. Proiect la Iași

DE Newsweek România | Actualizat: 06.06.2021 - 14:46
Cum faci pielea și apa să cânte. Foto Romanian Creative Week Proiect la Iași. Foto

Palma atinge sfera argintie. Persoana din față face la fel, palma se așează pe a doua sferă identică. Apoi, cei doi își ating pielea cu mâna rămasă liberă și efectul îi face întotdeauna să zâmbească: pielea cântă.

SHARE

Cântă la propriu, în funcție de cum „tastează” cei doi pe fiecare centimetru de carne.  

Cele două sfere compun „Personal space”, proiectul artistului vizual Florin Ghimiș, parte din expoziția New Media Alley, organizată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași, în cadrul Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești.

De pe 2 până pe 6 iunie 2021, artiștii vizuali consacrați, alături de absolvenți și studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași demonstrează că arta se integrează perfect cu spectatorii și cu noile tehnologii. Curator este artistul vizual Andrei Cozlac.  

Pe New Media Alley, nu doar pielea cântă, ci și apa. Ții mâna pe unul dintre cele 12 simboluri metalice, iar cu vârful degetelor celeilalte atingi ușor suprafața apei. Tu controlezi sunetul, mesajul și lumina.  

E imposibil să nu fii impresionat.  

„Reactive fountain”, instalația lui Andrei Cozlac și Silviu Apostol, este formată din 12 simboluri inspirate din cultura Cucuteni, care înconjoară un bazin cu apă. „Și cu dezinfectant”, ne spune Andrei Cozlac, ca o dovadă în plus că arta se adaptează mereu, inclusiv la pandemie. Și al faptului că apa nu e numai substanța care susține viața, ci și una care ne reflectăm, atunci când o atingem ritualic.  

„Ceea ce este extraordinar la New Media Alley este capacitatea instalațiilor artistice de a captiva publicul. Oameni care vin să o vadă sau cei care sunt doar în trecere rămân captivați. Se face coadă.  

Scopul proiectului-pilot, ca publicul să fie atras și să experimenteze proiecte care îmbină creativitatea artistică și tehnologia, a fost atins.  

New Media Alley ne propune să descoperim creativitatea în epoca digitală, felul în care tehnologia augmentează imaginația și creează experiențe emergente ca rezultat al interacțiunii cu acestea”, a declarat Andrei Cozlac.  

„Perspective Filters”, instalația artistului Ioan Clopoțel, propune fiecărei persoane să descopere în felul lui modul în care vrea să observe o imagine. Un ecran și câteva filtre speciale ne oferă libertatea de a alege cum să interacționăm cu arta sau de a observa detalii.  

Andreea Joltvinschi propune, prin „Fashion Chimera”, șapte lucrări de grafică cu personaje hibridizate, care vorbesc despre interiorul uman. O expoziție de realitate augmentată, cu o aplicație de mobil special construită pentru aceasta, ce descoperă sensuri diferite ale imaginii, dar și o altă lume. Un strat ascuns.  

„Visual Noise”, creată de Ana Teodora Busuioc, dezvăluie mecanismul de construcție și percepție a unui obiect artististic. În față, este o operă de artă protejată, iar în spate se află toate mecanismele și rețelele, neuronale, ale creării unui proiect artistic.  

Un film experimental care vorbește despre inconștient rulează pe o plasmă înclinată, iar în film este captat video și integrat în visul inconștient inclusiv publicul. Este „Reflexia subconștientului”, a lui Radu Marțin.  

„Hexalight”, instalația ambientală gândită de Daniel Mancaș, este un joc dintre sunet și lumini, o mică poiană de lumini, în care publicul poate să intre și să experimenteze o transformare a spațiului.   Acolo va avea loc un performance de dans improvizat, susținut de Alice Veliche și Radu Alexandru, doar o singură data, pentru 25 de minute  

„Neural Mirror”, instalația de la One Night Gallery, propune publicului să se plaseze în fața unui ecran, în care se vede oglindit, dar modificat organic, printr-un proces prin care o Inteligență Artificială interpretează cum se reflectă fiecare persoană. Algoritmul își adaptează conținutul la fiecare individ, oferind combinații unice.  

Iar, Andrei Cozlac, Mihai Mina și Silviu Apostol ne propun, prin „Quantum Box”, un spațiu delimitat sub forma unui cub, care prin intermediul realității virtuale permite publicului să se plimbe printre particule, atomi sau chiar o gaură neagră. Din care ies, însă, mai luminați.  

Expoziția New Media Alley se îndreaptă și spre clădirile care o străjuiesc, cu două proiecte de videomapping: pe Școala Primară „Gh. Asachi”, o instalație în care publicul poate să modifice ce se întâmplă pe clădire, prin mișcarea mâinii în aer, și pe Casa Dosoftei din Iași, care e astfel individualizată și, în același timp, integrată în noile tehnologii.  

Expoziția New Media Alley poate fi vizitată până duminică, 6 iunie 2021, inclusiv, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te