Care este instrumentul pe care Paul McCartney l-a recuperat după 54 de ani

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.02.2024 - 10:23
Care este instrumentul pe care Paul McCartney l-a recuperat după 54 de ani - Foto: Profimedia Images
Care este instrumentul pe care Paul McCartney l-a recuperat după 54 de ani - Foto: Profimedia Images
Care este instrumentul pe care Paul McCartney l-a recuperat după 54 de ani - Foto: Profimedia Images

Care este instrumentul pe care Paul McCartney l-a recuperat după 54 de ani. Chitara bas pierdută de mult a revenit la Paul McCartney.

SHARE

Care este instrumentul pe care Paul McCartney l-a recuperat după 54 de ani. Chitara bas pierdută de mult a revenit la Paul McCartney, după peste jum[tate de secol.

O Höfner bass în formă de vioară a dispărut în perioada în care Beatles s-au despărțit, dar acum a reapărut după un apel global.

Care este instrumentul pe care Paul McCartney l-a recuperat după 54 de ani

O chitară cumpărată de Paul McCartney pentru 30 de lire sterline, în anul 1961, a fost returnată fostului membru al trupei Beatles, după o căutare globală, pentru a găsi basul Höfner, cu forma sa aparte a camerei acustice.

Instrumentul, cumpărat de McCartney înainte de a ajunge celebru, care se pare că este preferatul său, a fost văzut ultima dată când Beatles înregistrau ultimul lor album care urma să fie lansat, "Let It Be", în urmă cu 54 de ani.

O căutare pentru a găsi basul în formă de vioară, un Höfner 500/1, de fabricație germană, a fost lansată anul trecut. Un student, Ruaidhri Guest, a distribuit o imagine pe rețelele de socializare, pretinzând că este în posesia instrumentului.

Citeşte şi: Dolly Rocks! Povestea vieții uneia dintre cele mai mari vedete ale muzicii country

Guest a spus că a moștenit-o. „Am moștenit acest articol, care a fost returnat lui Paul McCartney. Împărtășiți știrea”, a anunţat el pe X, conform The Guardian.

Basul lui McCartney – care ar putea valora acum până la 10 milioane de lire sterline – a devenit sinonim cu muzicianul versatil, în primele zile ale trupei. A fost cumpărat atunci când grupul necunoscut făcea turnee în cluburile de noapte din Hamburg, Germania, la începutul anilor 1960.

Foto: Profimedia Images

Un reprezentant al lui McCartney a spus: „După lansarea proiectului Lost Bass, de anul trecut, chitara bas Höfner 500/1, a lui Paul, din 1961... a fost returnată. „Chitara a fost autentificată de Höfner, iar Paul este recunoscător tuturor celor implicați.”

Citeşte şi: VIDEO Beatles anunţă lansarea ultimului lor cântec, "Now and Then", scris de John Lennon

McCartney spunea anterior că s-a îndrăgostit de instrument, deoarece, spre deosebire de multe chitare electrice, acesta avea o formă simetrică. „Pentru aproximativ 30 de lire sterline, am găsit acest bas în formă de vioară Höfner”, a spus McCartney, în vârstă de 81 de ani.

„Pentru mine, pentru că eram stângaci, mi s-a părut mai puțin nepotrivit, pentru că era simetric. Și, odată ce l-am cumpărat, m-am îndrăgostit de el.”

Basul Höfner a devenit o chestiune obişnuită în Beatles, McCartney folosind-o pentru spectacole live, între anii 1961 și 1963, înainte de a dispărea în cele din urmă, cu puțin timp înainte ca trupa Beatles să se despartă, în 1970.

Citeşte şi: VIDEO Pe ultimul cântec al trupei Beatles vocea lui John Lennon e pusă cu inteligenţa artificială

Höfner a ajutat la căutarea instrumentului, de către McCartney, creând hashtag-ul #tracingthebass şi încurajând oameni de pe tot globul să ajute să-l găsească.

Foto: Profimedia Images

Directorul executiv al producătorului de instrumente muzicale Höfner, Nick Wass, a declarat pentru Sunday Telegraph: „Am lucrat îndeaproape cu echipa lui Paul McCartney, de-a lungul anilor, iar când l-am întâlnit pe Paul am vorbit despre primul său bas Höfner și despre unde ar putea fi astăzi.

„Paul mi-a spus: „Pentru că ești din Höfner, nu mă poți ajuta să găsesc basul?” Și asta a declanșat această mare vânătoare.” Marca a fost alegerea lui McCartney, de-a lungul carierei sale, iar compania își datorează mare parte din succesul susținerii fostului Beatles. Cartney deține patru basuri Höfner din 1961 și încă mai cântă pe unul, dat de producător.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te